09/22/14 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът разработва преносим изкуствен далак за лечение на инфекции

 Когато мислим за опасностите на бойното поле, си представяме рани, причинени от куршуми, бомби и други оръжия, пише Gizmag. По време на Испано-американската война от 1898 година седем пъти повече войници са загинали от инфекциозни болести, отколкото от наранявания по време на битка. Благодарение на откриването на пеницилина и други антибиотици това съотношение се е променило драстично, но все още е сериозен проблем, не само за военните, но и за гражданите. Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) разработва изкуствен биодалак, за да намери начин за лечение на смъртоносни заболявания без антибиотици. 
Една от големите опасности при инфекциите е, че могат да доведат до сепсис, което е свръхреакция на организма. Според Агенцията 18 милиона души по целия свят достигат до състояние на сепсис или общо натравяне на организма. Антибиотичната терапия, която се използва в такива случаи не винаги е напълно ефективна. Алтернативно лечение е диализата, при която подобна на изкуствени бъбреци машина пречиства кръвта. Такива машини могат да се настройват да функционират и като изкуствен далак. Те обаче са големи, скъпи и тежки. 
Биодалакът на DARPA е една от разработките й в рамките на проект, насочен към създаване на технологии за идентифициране и справяне с инфекции. Прототипът е с размерите на кутия за обувки и съдържа множество малки тръбички, подобни на кръвоносните съдове на далака. Мрежата от тръбички е проектирана да функционира като филтър. При впомпване на кръв в биодалака, тя се смесва с магнитни наночастици. Те са покрити с модифициран протеин от човешката имунна система. Структурата на молекулите му позволява да се свързват с микробите или токсините, след което магнит привлича наночастиците, за да бъдат отстранени, а чистата кръв се връща в тялото на пациента. Системата е тествана върху плъхове, заразени със стафилококи и ешерихия коли. Биодалакът е отстранил 90 процента от инфекциозните агенти в рамките на пет часа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване