09/22/14 15:58
(http://pik.bg)

Производители: Картофите загиват заради дъждовете

Производители: Картофите загиват заради дъждовете

Картофите загниват заради дъждовете. Ще положим максимални усилия, за да извадим останалото от посевите тази година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Венцислав Каймаканов, пише БГНЕС.

Загниването и потъването на нивите с картофи започна още от самото им засаждане, тъй като климатичните условия са безжалостни тази година, каза Каймаканов. Още при засаждането са загубени доста от посевите. Последните дъждове оказаха много голямо влияние на останалото от реколтата.

Председателят на НАК предупреди, че има голяма опасност за реколтата от картофи, независимо от това, че тя е била доста намалена от началото на майските дъждове. Опасността остава в сила, ако дъждовете продължат още 10-15 дни.Масовото изваждане на картофи в страната започна в началото на септември. Според Каймаканов картофопроизводителите е трябвало вече да бъдат на финала по прибиране на реколтата, но дъждовете са ги забавили доста.

Засега производителите на картофи представят цена под 0,50 лв/кг. От години не познавам такова действие-нашите цени са ниски, а в магазините цените са в пъти по-високи и достигат до 1,00/ 1,20 лв/кг картофи, алармира Каймаканов, пише Дарик. Той добави, че има внос на картофи от Германия, Полша и Холандия. Техните земеделски производители получават това, което са заслужили, тъй като себестойността там е много по-ниска от нашата, каза още Венцислав Каймаканов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване