09/22/14 09:23
(http://www.klassa.bg/)

Устройство генерира електричество от малки промени в температурата

 Устройство, което генерира електричество от малки температурни промени би могло да захранва сензорите на бъдещето, пише New Scientist. Чен Жао и колегите му от Вашингтонския университет в Сиатъл, САЩ, са напълнили хармоникова мембрана с хлороетан – газ, който се разширява и свива с големи аплитуди при малки температурни промени. Провокираното при разширяване и свиване на газа движение на мембраната от своя страна задвижва магнит в намотка, произвеждащ електрически ток. Екипът е открил, че при температурна промяна от само 0.25 градуса по Целзий се генерира електричество, достатъчно за захранване на електронна книга. 

Изследователите са се вдъхновили за разработката си от атомния часовник на швейцарския изобретател Жан-Леон Рутер, създаден през 1928 година. Часовникът има хармоникови мембрани, пълни с хлороетан и механизъм, който навива пружината му. Промени в околната среда в рамките на 1 градус по Целзий са поддържали функционирането на часовника в продължение на два дена. 

Сега учените от Сиатъл се опитват да подобрят добива на енергия и да намалят размерите на устройството до тези на клетъчна батерия. Според Жао устройството би могло да работи без прекъсване и без нужда от поддържка, а това го прави подходящо за захранване на труднодостъпни сензори. Ученият е представил проекта си по време на конференцията UbiComp в Сиатъл. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване