09/22/14 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Учени ускоряват фотосинтезата в растения, за да постигнат по-големи добиви

  Научен екип успешно е завършил втората от общо три стъпки, необходими за ускоряване на фотосинтезата в селскостопански култури като ориз и пшеница, което може да увеличи добивите с между 36 и 60 процента, пише Technology Review. Ефективността на новия процес на фотосинтеза може също така да намали количествата вода и тор, необходими за развитието на растенията.
Учени от Университета Корнел и изследователския център “Ротамстед” във Великобритания успешно са трансплантирали гени от вид бактерия, наречена цианобактерия, в тютюневи растения, които често се използват с изследователски цели. Гените позволяват на растенията да произвеждат по-ефективен ензим за превръщане на въглеродния двуокис от въздуха в захари и други въглехидрати. Резултатите са публикувани в журнала Nature. 
Науката отдавна е открила, че някои растения са по-ефективни в превръщането на въглеродния двуокис в захар. Тези бързо растящи видове се наричат С4 и сред тях са царевицата и много видове бурени. 75 процента от растенията по света, познати като растения С3, използват по-бавна и по-малко ефективна форма на фотосинтеза. Изследователите отдавна се опитват да променят някои растения С3 в С4. В последните години тези усилия са подпомогнати от развитието на нови свръхпрецизни технологии за генно инженерство. 
Учените от Корнел и Ротамстед са използвали по-прост подход. Вместо да превръщат растение С3 в С4 чрез промяна на анатомията и добавяне на нови видове клетки и структури, изследователите са модифицирали компоненти от вече съществуващи клетки. Те са използвали тристепенния механизъм на фотосинтеза на цианобактериите, известни още като синьозелени водорасли. Въпреки напредъка, очакванията са технологията да може да се прилага при комерсиално отглеждани култури най-рано след пет до десет години. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване