09/23/14 15:05
(http://pik.bg)

ЕРП-та изпищяха от предстоящото поскъпване на тока

ЕРП-та изпищяха от предстоящото поскъпване на тока

ЕРП-тата не са доволни от предложеното от ДКЕВР повишение на цената на тока с до 10%.

Това, което ги притеснява обаче са не толкова конкретните проценти на увеличение, а това, че се запазва старата непрозрачна система.

Тези 10% от сумата отиват за НЕК, което не е правилно разпределение. Това заяви пред BNews Петър Докладал - изп. директор на ЧЕЗ.

Той добави, че вече са дали своето ценово предложение на енергийния регулатор, но отказа да очертае в какъв ценови обем е то.

Подобно е становището и на Стефан Абаджиев - управител на Енерго Про, според който решението на Регулатора за цената на тока е компромис, който отразява в малка степен тяхното желание за процентно увеличение на тока.

В същото време по-сериозните проблеми, свързани с необходимостта от прозрачност в системата и промяна на модела на ценообразуване, остават нерешени.

Абаджиев обаче заяви, че решението на ДКЕВР за вдигането на цената на тока е правилната посока. В същото време членовете на Комисията са видели къде са рисковете в системата - НЕК и състоянието на мрежите, но решението им за цената не отразява реалната ситуация в сектора.

Тези промени няма да доведат и до дългосрочна стабилност на електроенергийния сектор в страната.

Той е категоричен, че трябва да се осигури прозрачност и да се направи внимателен, конкретен анализ на разходите - какво е необходимо да се покрива, да няма игра с цифрите и да няма покриване на дупки, а да има дългосрочен анализ на разходите, който да доведе до стабилност за месеци напред.

На днешното заседание на енергийния борд вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че ще бъде обсъдено с Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие реформите в сектор енергетика и се очаква страната ни да получи помощ от посочените институции при прилагането на промените.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване