09/24/14 22:10
(http://www.klassa.bg/)

25 септември – Денят Х за съдебната система

 На 25 септември 2014 г. Висшият съдебен съвет трябва да избере нов председател на Върховния касационен съд. Изборът на съдия №1 обаче може да се окаже и повратна точка за бъдещето на съдебната система у нас.

Дилемата между двете кандидатури – на заместник-председателите на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска – може да предизвика силен резонанс, който изцяло да промени дори конституционното устройство. Липсата на информация и заинтересованост за течащите процеси в съдебната власт сред голяма част от обществото и отсъствието на темата от дневния ред на водещите медии, са от полза на двете лобита, които от години задкулисно водят битка за овладяването на Темида. Така 25 септември може да се превърне в "Денят Х" за съдебната система, без по-голямата част от гражданите да подозират това.

Три са сценариите за развитието на "Денят Х":

Първи сценарий

С определяне на датата по избор за съдия №1, а именно десет дни преди предсрочните парламентарни избори, членовете на ВСС искаха да демонстрират, че не се влияят от политическата конюнктура, за което многократно са били обвинявани. Много голяма обаче е вероятността до избор на председател на ВКС този четвъртък изобщо да не се стигне. В случай, че нито една от двете кандидатури не събере нужните 17 от 24 гласа, то кадровиците на Темида ще трябва спешно да открият нова процедура, която ще приключи, след като вече е известен съставът на следващия парламент, а вероятно и на следващото правителство. Мнозина от наблюдателите залагат именно на тази хипотеза, макар, че тя би могла да доведе до сериозно сътресение в съдебната система, с оглед идеите на по-малкия партньор в най-вероятното следващо управляващо мнозинство. Със сигурност това би довело до пореден и този път успешен опит за промяна на начина на гласуване – вместо сега приетия от ВСС модел да се гласува чрез електронна система, вотът на кадровиците да стане чрез бюлетини. От развитието на този сценарий полза ще извлекат и основните критици на ВСС, в лицето на групата неправителствени организации, които неотдавна напуснаха Гражданския съвет на съвета.

Втори сценарий

С наближаването на 25 септември – мрежата от неправителствени организации и медии, гравитиращи около Съюза на съдиите в България, индиректно се обявиха в подкрепа на кандидатурата на заместник-председателя на ВКС Павлина Панова, която всъщност бе първата номинирана за поста на досегашния председател Лазар Груев. Специализиран сайт, финансиран от неправителствената организация, чийто ръководител доскоро бе служебният министър на правосъдието Христо Иванов, дори публикува "опорни точки" - защо Панова е правилният кандидат. Нещо повече, публикацията дори прави внушения как конкурентката на Панова – съдия Райковска не е лишена от зависимости. В случай, че съдия Панова, която е ръководител на Наказателната колегия на ВКС, получи подкрепа на 17 от членовете на ВСС, то това би се счело за пробив в дългогодишните опити на съдийската общност да кадрува в съдебната система и на практика самоизбира. Наблюдатели смятат, че избирането на Панова ще осигури баланс между двете лобита в съдебната власт.

Трети сценарий

Кандидатурата на съдия Таня Райковска, ръководител на Търговската колегия на ВКС, бе изненадващо издигната от петима членове на ВСС дни след като други петима съдебни кадровици вече бяха номинирали съдия Панова. Като се изключат опитите, чрез задкулисни действия и основно чрез определени медии, близки до служебния министър на правосъдието и Съюза на съдиите, Райковска да бъде представена като кандидат на "статуквото", около нейното име няма нищо съмнително или притеснително. Въпреки това, ако съдия Райковска получи нужните 17 гласа, почти сигурно е, че изборът й ще бъде обявен за непрозрачен и победа на лобито на #КОЙ. За да не бъде припознат като ментор на поредно кадрово решение на ВСС, по подобие на избирането на Сотир Цацаров за главен прокурор, формално използвайки прекратяването от Софийския апелативен съд на разследването за опита за убийството му, превантивно кандидатът за депутат и следовател в отпуск Делян Пеевски побърза, още във вторник, да отрече да е "съдебният Господ". "Враговете ми месеци и месеци наред натрапваха внушението, че едва ли не аз съм съдебният Господ, че решавам всичко в българското правосъдие, че командвам независимата съдебна власт както и когато си поискам и на всякакви нива. Е, видя се, че това е съзнателна измама, целяща да ме сатанизира и да ме превърне в обществено опасна фигура", коментира Пеевски пред електронен сайт.

В случай, че ВСС все пак избере съдия Таня Райковска за председател на ВКС, с мандат от седем години, то очакванията са неправителствените организации около Съюза на съдиите, "морално" подкрепени и от служебния министър на правосъдието Христо Иванов, да свалят изцяло доверието си от работата на този състав на ВСС и да поискат неговото разформироване от следващото Народно събрание. Това е и причината служебният вицепремиер и правосъден министър все още да не представя актуализираната версия на Стратегия за съдебна реформа. Известно е, че в нея ще бъде застъпена тезата на Съюза на съдиите и групата неправителствени организации, за необходимостта от разделяне на Съвета на две камари – прокурорско-следователска и съдийска, а евентуалното избиране на Таня Райковска ще се яви навременен аргумент за нуждата от радикална реформа на съдебната система. Макар и неофициално, членове на ВСС, вече заявяват възмущение от действията на министър Христо Иванов, който обсъдил бъдещата Стратегия за съдебна реформа с всички "други" заинтересовани страни, но не и с основния орган, призван по Конституция да администрира и ръководи съдебната власт.

Независимо кой от трите сценарии бъде реализиран на 25 септември, той ще намери широко отражение и в предстоящия Мониторингов доклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде оповестен през януари 2015 г. Преди това обаче може да се стигне до необходимостта от стартиране на процедура по предсрочен избор на друг от тримата големи в съдебната система. Тъй като единствено мандатът на Лазар Груев, като председател на ВКС изтича тази година, то подобна хипотеза би била възможна само при оставка. Дали ще станем свидетели на оставка, мотивирана с лични и здравословни причини, по високите етажи на Темида в следващите седмици, много зависи от това как ще приключи "Денят Х" за съдебната власт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване