09/24/14 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

В Бразилия предизборната кампания се води за първи път и по смартфоните

Франс прес

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Да хвърлиш виртуален домат в лицето на кандидат за президент, да харесаш предложенията му, да провериш имотното му състояние и съдебното му досие - предизборната кампания за бразилските избори през октомври се води и чрез смартфоните и техните приложения.

Половината от 202-те милиона бразилци имат достъп до интернет. Трима от десет бразилци влизат в глобалната мрежа чрез смартфони. Пазарът на смартфони в Бразилия процъфтява и продажбите нараснаха с 47 процента през първото полугодие на 2014 г., сочат данни на социологическата фирма Нилсен-Ибопе.

В нововъзникващия пазарен гигант на Латинска Америка предизборни екипи, официални институции, медии, както и млади и креативни потребители на интернет превземат глобалната мрежа чрез социалните мрежи и мобилните приложения за комуникация, взаимодействие или за насърчаване на избирателя да формира собствено мнение. В допълнение към коментарните рубрики в традиционните големи медии.

“Политическите приложения за смартфони все още са в началото си, но вече бележат напредък в Бразилия”, казва Валтер Ногейра-младши. Този студент последна година информационни технологии създаде свое собствено приложение, наречено “Гласувай или наложи вето”, което вече е свалено от 100 000 потребители. Приложението е вдъхновено от приложението за любовни срещи “Тиндер”, което е много популярно в Бразилия.

“Гласувай или наложи вето” предлага на потребителя на интернет нещо като среща на сляпо с 11-те кандидати за президентския пост, които ще се явят на първия тур на изборите на 5 октомври. Когато се активира приложението, на екрана се появява предизборно обещание. Потребителят е приканен да кликне или върху опцията “гласувай”, или върху опцията “наложи вето”. Чак след това се появява името на кандидата, който е формулирал предложението.

Друго приложение, наречено “Чист кандидат”, позволява да се провери дали кандидатите са имали проблеми със закона в миналото заради корупция. Тази проверка не е никак излишна в една страна, разядена от корупция. Защото бразилците на 5 октомври са призовани всъщност да изберат не само бъдещия си президент, но и 27 губернатори, 513 депутати, 27 сенатори и 1035 депутати в щатските парламенти.

Приложението “Чист кандидат” се вдъхновява от закона за чистото съдебно минало, който забранява на политик, имал проблем със закона, да се явява на избори и по силата на който бяха отстранени 250 кандидати.

Друго приложение пък дава възможност на потребителя да хвърли виртуални домати в лицето на някой кандидат. Трето приложение позволява на потребителя да провери какво имущество е декларирал даден кандидат.

Върховният избирателен съд на Бразилия предлага приложение с пълни данни за всички кандидати. Информационният сайт UOL е единствената голяма медия, която разработи специфично приложение с новините, сондажи и портрети на кандидатите.

Предизборните щабове също не изостават. Този на еколожката Марина Силва пусна програма, позволяваща благодарение на монтаж всеки да се снима до тази кандидатка за президент, на която социологическите допитвания дават равни шансове с президентката Дилма Русеф на втория тур на президентския вот на 26 октомври.

Бразилската социалдемократическа партия на кандидат-президента Аесио Невис, трети в допитванията, създаде приложение, съдържащо информации и видеоклипове, специално пригодени за интернет.

Трите основни претенденти за президентския пост отделят значително внимание на социалните мрежи, до които имат достъп 77 процента от бразилските притежатели на смартфони.

“Вярвам, че интернет е един от основните канали на комуникация по време на кампанията за преизбиране на президентката Дилма заради възможностите, които той дава за взаимодействие и обмен на информации с интернет потребителите”, казва член на предизборния екип на Дилма Русеф.

Според проучване на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване