09/24/14 21:19
(http://e-vestnik.bg/)

Крайният ислям на Балканите

Над 400 граждани от Албания и Косово, а също и стотици други от Бившата югорепублика Македония и Босна, вече окомплектоват с бойци редиците на групировката “Ислямска държава”.

Всяко година през септември в полуавтономния мюсюлмански анклав Санджак в Сърбия се организира парад в памет на двете хиляди мюсюлмани, “избити от сръбски части” като колаборационисти на нацистите.

През други години този парад шествие, който по традиция се провежда в столицата Нови пазар по инициатива на мюфтията Муамер Зурколич, бе една “нечестива” годишна проява с ярък фолклорен елемент. Тази година обаче участието за първи път в парада на “група униформени млади активисти на ислямската общност, облечени в зелени униформи с емблемата на Санджак и с червени традионни фесове” разпали страстите.

Белградският печат отрази събитието, като спомена за “катаклизъм и страх, предизвикани от армията на мюфтията”, носеща белезите на военен контингент.

Времената са коварни, а призракът на ислямския екстремизъм броди над Западните Балкани, населявани от компактни мюсюлмански маси. В дадения случай рефлексите бяха възбудени още повече от обстоятелството, че конкретният мюфтия е силна и в същото време спорна гражданска и религиозна местна фигура не само зарази мюсюлманското си образование в Близкия изток, но и заради политическите си амбиции.

Зурколич дори се бе обявил в подкрепа на по-широка автономия или оттделянето на Санджак от Сърбия, като обвини Белград в “геноцид” спрямо мюсюлманските малцинства.

“Армията на Зурколич отново застрашава сърби и бошняци в Санджак”, написа в заглавие белградският в. “Блиц”, а в. “Новости” обяви, че “зелените униформи предизвикват държавата”. В. “Политика” пък спомена за “паралелни структури” на мюфтията в Нови пазар, а в. “Данас” окачестви събитията като “опасен в международен мащаб ислямски екстремизъм в района”.

Остри бяха реакциите и на политиците по адрес на мюсюлманина от Санджак. Расим Ляич, вицепремиер и министър на търговията, заяви, че “решението на Зурколич за участие на униформени в шествието парад е провокативно и крайно опасно”.

Ляич обаче бе изненадан от “мълчанието” на партиите от правителствената коалиция по въпроса за парада на “паравоенната групировка”, организирана от мюфтията.

След като този въпрос придоби международен отзвук, официален Белград побърза чрез външния министър Ивица Дачич да увери, че Сърбия застава редом със “световния алианс срещу ислямския тероризъм”, като по повод събитията в Нови пазар подчерта, че “отговорността на страната е още по-голяма поради факта, че около 40 сръбски граждани, крайни ислямисти от района на Санджак, са се присъединили към терористичната групировка “Ислямска държава”.

След бурните протести прокуратурата в Белград разпореди разследване, а самият мюфтия нарече парада в Санджак “обикновено явление” и се опита да успокои “своите съграждани”, че “няма опасност от босненските мюсюлмани”.

Мюсюлманският елемент е по-многоброен от сръбския в Санджак, където влиянието на Турция над нейните събратя по вяра е силно изразено на икономическо, религиозно и политическо ниво. При това чрез анклава Анкара въздейства на политическите процеси, а в критични моменти и на правителственото равновесие в Белград.

В момент, когато в Санджак манифестираше “армията на мюфтията”, в съседно Косово властите пристъпиха към сензационни арести на ислямски духовници по обвинение за връзки с “Ислямска държава”. От Албания пък папа Франциск изтъкна опасността от религиозния фанатизъм.

Както стана известно, полицията в Косово в края на миналата седмица арестува имама на Прищина Шефкет Красничи и още 14 души, сред които лидер на косовска ислямска партия, по обвинения за връзки с “Ислямска държава” и за набиране и прехвърляне на косовари в Сирия.

Според печата в Тирана над 400 граждани на Албания ...

Публикувана на 09/24/14 21:19 http://e-vestnik.bg/21362/krayniyat-islyam-na-balkanite/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване