09/24/14 20:26
(http://pik.bg)

Нашенците са все по-търсени като работници на Запад

Нашенците са все по-търсени като работници на Запад

Добри новини от пазара на труда – в чужбина все по-често се търсят български специалисти. Оферти с до 9000 лева начална месечна работна заплата очакват своите кандидати у нас, съобщи Нова ТВ.

Държавите, които са най-гладни за български работници, са Австрия, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Чехия, Словения и Полша.

Най-ниско ще е заплащането при нискоквалифицираните работници. В сладкарски цехове в Чехия ще могат да работят за до 500 евро на месец. В хотелите и ресторантите на Австрия заради предстоящия зимен сезон засилено ще се търсят хора, а заплатата може да стигне до 1300 евро чисто. Шанс за заплата до 4500 евро имат пък IT специалистите в Германия.

Припомняме ви, че в началото на година Западът се уплаши от българските работници. Опасението беше, че безработни нашенци ще залеят чуждите трудови пазари и ще отнемат работата на местните. Месеци по-късно страхът все още е жив, съдейки по изказване на лидера на Британската партия на независимостта - Найджъл Фараж, че 526 хиляди чужденци са се заселили във Великобритания само през последната година и че е „невъзможно да се продължава така”.

Оказва се, че българите са нежелани от политиците, но търсени от бизнеса. И то все по-често. Само до август и само на сайта на Агенцията по заетостта са обявени близо 2500 работни места и то основно от Западна Европа.

Освен товарачи, Германия например търси и хора за зимния туристически сезон, както и механици, електротехници и медицински персонал. В Австрия ще назначават българи за строителни работници, електротехници, стъклари, а за зимния сезон искат готвачи, сервитьори и камериерки. В Белгия търсят месари, във Великобритания – IT специалисти, шофьори, медицински кадри, а в Дания - психиатри. В Холандия пък набират висококвалифициран технически персонал.

Интересът от чуждите фирми расте, но не и от българските служители. Защото търсените специалисти намират реализация и у нас, а хората без особена квалификация се сблъскват с непреодолима езикова бариера.

На 10-и октомври по време на международна трудова борса в Бургас кандидатите ще могат да се запознаят с всички предложения. От Агенцията по заетостта препоръчват желаещите първо да се информират за свободните работни места на www.eures.bg и едва тогава да дойдат на борсата с подготвени документи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване