09/24/14 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Новото полско правителство губи част от външнополитическото си влияние

Асошиейтед прес

Ева Копач. Снимка: от тв екрана

Предишното полско правителство имаше ясна международна позиция по отношение на Украйна - подкрепяше прозападните реформи на Киев и призоваваше за санкции срещу Русия като наказание за агресията й там.

В новия кабинет, положил клетва в понеделник, вече ги няма двете водещи полски външнополитически фигури - премиера Доналд Туск и външния министър Радек Шикорски, а приемниците им нямат тяхната репутация и опит.

Освен това само година преди следващите избори новият премиер Ева Копач и външният министър Гжегож Схетина няма да имат достатъчно време да си изградят име като на предшествениците си.

Отслабването на външнополитическото ръководство на Полша става в критичен момент. Конфликтът в съседна Украйна уплаши мнозина в район, отхвърлил контрола на Москва едва през 1989 г. При Шикорски и Туск Варшава лобираше за санкции срещу Русия и настояваше НАТО да положи повече усилия да защити Полша и балтийските държави - страните, които се чувстват най-уязвими от новия експанзионизъм на Русия.

“Дипломати масово се опасяват, че при Схетина гласът на Полша ще е по-слаб”, казва Войчех Шацки, анализатор от варшавския център за политически анализи “Политика инсайт”. “Това е неизбежно, тъй като Шикорски беше външен министър седем години. Познаваше всички в Европа и имаше контакти в цял свят. Схетина не познава никого и има само една година да се научи”, допълва Шацки.

Копач също не вдъхна голямо доверие с първите си външнополитически коментари. Запитана в петък дали би изпратила оръжия в Украйна, тя отговори, че страната й трябва да постъпва като “разумна полякиня” и да се съсредоточи върху това да защитава дома и домашното огнище - изказване, посрещнато повсеместно с насмешка.

“Аз съм жена. Представям си какво бих направила, ако на улицата се появи някой, който размахва остър инструмент или държи пистолет. Първата ми мисъл ще е, че там, зад гърба ми, са домът и децата ми. Затова ще се втурна към вкъщи, ще залостя вратите и ще пазя децата си”, каза тя.

Според критиците този отговор изразява слабост и липса на ясна политика по руско-украинския въпрос.

“Трудно е да си представи човек какво може да значат тези глупости по най-важния от стратегическа гледна точка въпрос за Полша”, писа анализаторът Лукаш Важеха.

Марчин Заборовски, директор на Полския институт по международни отношения, казва, че изявленията на Копач не са непременно признак на слабост по отношение на Русия и трябва да се разглеждат в контекста на направените наскоро от Украйна отстъпки пред Москва.

Миналата седмица Украйна даде временно самоуправление на проруските райони в източната част на страната и отложи пълното прилагане на споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

“Това не е краят на полския ангажимент по въпроса. Не е възможно, имайки предвид къде се намираме. Полша винаги е имала позиция за Украйна”, казва Заборовски.

Въпросителни има и около Схетина, който няма особен външнополитически опит, като се изключи работата му в последно време като ръководител на парламентарната комисия по външните работи. Дори майка му, цитирана от в. “Газета виборча”, казва, че синът й смята Шикорски за по-подходящ за поста.

“Това ще е огромно предизвикателство, особено при сложната международна ситуация на източната ни граница”, каза в понеделник Схетина при встъпването си в длъжност.

Известна приемственост по украинския въпрос се очаква от министъра на отбраната Томаш Шемоняк, който бе назначен и за вицепремиер. В противоречие с думите на Копач в понеделник той заяви, че Полша има желание да продава оръжие на Украйна и че украинците проучват какви ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване