09/24/14 22:14
(http://www.klassa.bg/)

Протест се обяви срещу унищожаване на земята ни

 За да унищожавате нашата земя спокойно, първо ще трябва да унищожите нас. Под този лозунг няколко десетки софиянци се събраха на протест срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ в България, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите настояват да се спре издаването на всякакви разрешени за проучвания за нефт и газ докато държавата не обучи специалисти които да контролират какви методи за добив използват компаниите, които правят проучвания.

Протести се проведоха и в Пловдив и Варна. Те са под надслов - "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната. С протестите се цели да бъдат информирани всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум.

С възгласи "Не на шистовия ад" и "Чиста вода - здрава земя" протестиращите огласиха центъра на столицата, като обиколката има включваше кратка демонстрация пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). "Знаем, че не знаете какво се случва дори на най-обикновен сондаж", заяви под прозорците на служителите в МОСВ един от организаторите на протеста Мариана Христова. "Вие не сте грамотни и не познавате тревожните симптоми", добави тя.

"Мораториумът у нас не е само върху фракинга, а върху всяка технология, която използва вода с отрови и пълнители под голямо налягане с цел да отвори нови пукнатини или да разшири стари. В тази забрана се включват всички други технологии, за които напоследък се обяснява, че са безопасни - метан от въглищни легла, тайп газ и подземна въглищна газификация", обясни пред журналисти Мариана Христова.

Тя бе категорична, че макар непосредствената причина за недоволството да е разрешението, дадено от служебния кабинет на "Парк Плейс Енерджи", не става въпрос за едно единствено разрешение. "Става дума и за "Овъргаз", "Русгеоком", "Дайрект Петролиум", "Проучвания и добив на нефт и газ" - всички фирми вадят едно и също разрешение за нефт и газ, но никой след това не може да контролира как и с каква технология работят тези фирми", обясни тя.

Протестиращите са категорични, че в момента в България няма специалисти, които да са обучени спрямо новите технологии за добив на нековенционален газ. "Преди две години нямаше човек, който е да е стъпвал на сондаж за шистов газ. Организираха им екскурзия на показен сондаж в средата на един университет и това беше всичко", разказа Христова.

Пред медиите тя показа учебник на Минно-геоложкия институт за да защити твърдението си, че всички тези методи задължително използват хидравличен разрив. "Всички студенти учат, че тези залежи не могат да бъдат извлечени по друг начин", обясни тя.

"Искаме да бъдат заделени средства за МОСВ и МИЕ за обучение на специалисти. Трябва да се изготви подзаконова нормативна база пред очите на гражданите. С нея трябва да се докаже на хората, че държавата гарантира пълен контрол. В момента най-обикновения сондаж за вода може да е смъртоносен, тъй като нямаме как да го контролираме. В ролята сме на аборигени, които са се впуснали да строят космически кораб, но него се канят да натоварят децата ни", каза Христова. Протестиращите искат спиране на всички разрешителни, докато няма специалисти и не можем да сме сигурни какво правят тези компании у нас, заключи тя.

Пред сградата на МИЕ протестиращите отново зададоха на висок глас въпроси относно капацитета на министерството да контролира дейността на компаниите. "Колко често, къде, кога и как извършваше проверките", попита Мариана Христова.

След интензивните протести през 2011 и 2012 година против добива на шистов газ с много големи усилия беше издействано да се подпише мораториум за забрана на добив на всякакви видове въглищна газификация, тайп газ, шистов газ и т.н. на територията и акваторията на България, припомни един от протестиращите в столицата.

"След като т. нар. "експертно" правителство нарушава един мораториум, то значи то нарушава закона, действа с ущърб на гражданите и протестът днес е абсолютно неминуем", обясни мотивацията си да излезе на протест младият мъж. Пред сградата на екоминистерството протестиращите отидоха с искане да бъдат обучени специалисти, които да контролират действията на компаниите, но според младежа "за съжаление не личи проява на никаква политическа воля от страна на всички известни партии" за решаване на този въпрос.

Младежът отхвърли твърденията на политици, според които "трябва да разберем какво имаме". Работата е там, че не можем да разберем какво имаме по начин, който да не е увреждащ земята, защото самото проучване включва в себе си технологията за хидравлично разбиване и земята отива на кино, обобщи той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване