09/24/14 21:17
(http://pik.bg)

Столицата ще се сдобие с нов музей на 3 март

Столицата ще се сдобие с нов музей на 3 март

София ще има музей за националния празник 3 март в част от Централна минерална баня. Това обещаха главният архитект на столицата Петър Диков и зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов, информира "24 часа".

Една от перлите на новия музей - златната каляска на Мария Антоанета, и преобразяването на банята първи видяха асовете в рекламния и пиар бранш. Каляската пристига у нас през 1780 г. като подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му - принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип. Ще покажем парче европейска история, обещава д-р Чобанов. Сред експонатите е и мерцедесът на цар Фердинанд, произведен през 1905 г., троновете на владетелите на Третото българско царство, салонен часовник на цар Фердинанд - подарък от английската кралица Виктория, бюрото на Стамболов - подарък от Бисмарк. Експозициите ще са на два етажа и представят живота в София. Над 150 инсталации и 3D прожекции допълват експонатите. Керамичната украса на сградата е произвеждана на място. Пещите още се пазят. Имаме идея да ги възстановим и да се произвеждат сувенири, разказа д-р Чобанов.

Диков пък цитира откъси от "Хронология на едно забравено съзидание", които разказват историята на банята, започнала от 1880 г., когато една от първите задачи на
управата на столицата след Освобождението е строителството на баня. През 1888 г. общината тегли първия заем, за да построи сградата и обявява международен конкурс за визията . През 1913 г. градската баня е открита. "През 1941 г. музеят, който е била на пл. "Бански", е разрушен при бомбардировките. Само след месеци той пак се връща на пл. "Бански", каза Диков.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване