09/25/14 17:11
(http://pik.bg)

Ветеринари искат оставката на шефа на Агенцията по храните

Ветеринари искат оставката на шефа на Агенцията по храните

Ветеринарни лекари за пореден път излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Медиците искат оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Ветеринарите обвиняват Моллов за избухване на заразата с болестта „син език" и похарчени напразно милиони за закъсняла ваксинация на добитъка, съобщи "Дарик".

Министърът на земеделието Васил Грудев покани на среща ветеринарите и заяви, че е разпоредил финансова проверка на агенцията. Резултатите ще бъдат обявени най-рано след седмица.

Ветеринари от цялата страна се събраха пред земеделското министерство, за да се оплачат от шефа на Агенцията по безопасност на храните и да му поискат оставката. От Българския ветеринарен съюз поискаха да се отдели ветеринарната дейност от агенцията. Д-р Вяра Гришина от Пловдивската колегия заяви, че не може както до сега, от агенцията да отпускат пари за ваксинация, да имунизират животните и да се самоконтролират.

"В момента наглостта на ръководството на агенцията да твърдят, че видиш ли те като извършват профилактичната програма това щяло да бъде два пъти по-евтино на данъкоплатеца, защо не обяснят, че в същото време техните държавни служители получават и заплати. Кое му е по-евтиното? Хем получават заплати, хем ползват служебен транспорт, служебни телефони, служебен ток, служебно поща. Те не пращат за своя сметка, както ние пращаме пробите по куриер, а те за сметка на агенцията. И накрая ще им се плати допълнително на тези хора и те ще ни казват, че това било по-евтино на данъкоплатеца", коментира Гришина.

Ветеринарите настояват още за промени в закона за ветеринарната дейност и закона за храните. По думите на Гришина у нас над 30 на сто от животните не са идентифицирани, което означава, че не подлежат на никакъв контрол, тъй като не съществуват де юре. Но продукцията от тези животни стига на потребителя, напомни тя.

Това е третият протест на Българския ветеринарен съюз за последните два месеца, припомниха медиците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване