09/25/14 12:00
(http://pik.bg)

Добрич чества 74 години от възвръщането на Южна Добруджа към България

Добрич чества 74 години от възвръщането на Южна Добруджа към България

Днес се отбелязват 74 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. След 27 години на чуждо владичество Добруджа отново става българска.

От 1990 година 25 септември се чества като празник на град Добрич.


По традиция празникът на Добрич започна от Военно гробище-музей, където са положени тленните останки на над 3000 воини и офицери от седем националности и четири вероизповедания, загинали в Добричката епопея от 5-7 септември 1916 г, съобщава dobrich.topnovini.bg

Там архиерейският наместник Иван Дойчев, архиерей Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска митрополия и свещеници от Добрич отслужиха заупокойна молитва и празничен благодарствен водосвет. Във военния ритуал участваха представители на формированията на Военно-морските сили във Варна.

На общоградското поклонение присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Недко Марчев, председателят на Общинския съвет Ангел Табаков, капитан I ранг Георги Георгиев – командир на база Варна, генералният  консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол и вицеконсулът на Руската Федерация във Варна Галина Петровская, почетни граждани, делегации от побратимените градове Залаегерсег и Къркларели ,общественици. Сред гостите са и представители на клуб „Култ към героите“ в Констанца и председателят на Областния съвет на офицерите в Констанца генерал Константин Зека.

„Всяка година Денят на Добрич започва от тук, за да прочетем отново урока по история, изписан с кръстовете на воините“, каза в словото си Детелина Николова. Тя  припомни написаното от Дора Габе на 27 септември 1940 г. при посещението й във Военното гробище: „Простете ми, че не дадох живота си като вас за тази свидна земя!“

„Запалването на пламъка в огъня е знак на почит към загиналите. Да сведем чела и да помним!“, саза още в словото си кметът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване