09/25/14 21:07
(http://pik.bg)

Липсват безплатни ваксини за новородените

Липсват безплатни ваксини за новородените

Липсват безплатни ваксини за новородени у нас. В някои градове, сред които и Варна, родителите вече са започнали сами да си ги купуват, съобщи Дарик радио, като се позова на пациентски организации „Заедно с теб."

От Здравното министерство не скриха, че има криза с ваксините и обясниха, че една от причините за това е прехвърлянето на финансирането им от Здравната каса към министерството. Краткосрочните договори, които се сключвали с производителите на ваксини, не позволявали на страната ни да си предвиди необходимите количества. В момента се търсят алтернативни варианти за снабдяване с ваксини и ако те не бъдат намерени до три седмици, има опасност някои деца да останат без ваксина, посочват още здравните експерти.

Тази година е проведен търг за нова петвалентна ваксина за малчугани. Единствената явила се фирма спечелила търга, но се оказало, че няма необходимите количества, заради което предложила алтернативна шествалентна ваксина, обясни служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„Оказва се, че шествалентната ваксина, която той може да осигури, няма как да бъде закупена с обществени средства и сега привидно имаме ваксина на разположение, но ние де юре не можем да я купим точно тази шествалентна ваксина", каза министър Ненков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване