09/26/14 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Как Нова ТВ иска да си вдига рейтинга - хватки в борбата за милионите от реклама

Нова ТВ в борбата си да настигне бТВ и да я изпревари по рейтинг разчита на рейтингова агенция, оплетена в скандали в други страни.

Бел. ред. – от 1 октомври Нова ТВ ще използва за рекламодателите само данните за зрителски интерес от новодошлата по тяхна покана агенция за рейтинги „Медиарисърч”.
Официалната агенция за тези данни ГАРБ, засега ще се ползва от останалите телевизии. Разликите между данните на двете агенции са значителни. „Медиарисърч” дава по-благоприятни данни за гледаемост на Нова ТВ. Нищо чудно скоро да се окажем в ситуация да имаме две телевизии на първо място по гледаемост – според едната агенция бТВ да води по брой зрители, според другата – Нова ТВ. В e-vestnik пускаме статия по темата от един инженер и продуцент с дългогодишен опит в телевизията. Ще дадем място и на други мнения.

Преди време главният изпълнителен директор на Нова ТВ, Дидие Щосел сравни агенцията за рейтинги ГАРБ, официалният източник на данни за гледаемостта на телевизиите, със стар, макар и тунингован (сиреч подобрен) автомобил.
Това се случва току след като беше преминал одита на ГАРБ от най-голямото страшилище в сферата на пийпълметричните проверки - френската CESP.
В резултат на продължилото близо година щателно претърсване за кусури в работата на ГАРБ, казано накратко, отчетът показа едно напълно адекватно и компетентно справяне със задълженията. (Повече подробности за методите на измерване виж тук).

Малко по-късно обаче, очевидно неудовлетворен от дотегналия му “автомобил” ГАРБ (който отрежда на Нова ТВ второ място в състезанието с бТВ), Щосел обяви, че по покана на Нова ТВ е пристигнала една много надеждна, модерна и различна агенция за рейтинги, която мери един път! (Което, вярвам, ще се съгласите, на езика на бизнес отношенията означава, че канещият е поел масрафа на госта у нас…) Агенцията, наречена „Медиарисърч”, с произход Чехия, е собственост на небезизвестната „Нилсен” (международна компания за маркетинг и медия проучвания, която притежава 51% от “Медиарисърч” – бел. ред). Нилсен пък е с неясно колко дълговечни взаимоотношения с МТG – Modern Times Group – международна компания, базирана в Швеция, притежаваща телевизии и медии в цяла Европа, която притежава и “нашенската” Нова ТВ. Последния да затвори вратата. Защо ли именно сега Нова ТВ поръча музиката? Ами просто е. Явявайки се “домакин” на „Нилсен” („Медиарисърч”), те първоначално са и единствените потребители на услугата на новата агенция. Това впрочем е видно от финансовите отчети на въпросната чешка организация, междувременно оплела собствеността си с името на гиганта „Нилсен”. По модела на поканващите ги, „Нилсен” („Медиарисърч”) канят от своя страна проверители, които да ги легитимират. За да се бетонира бързо положението, е поканена труднопроизносима норвежка Analysetjenester AS.
Въпросните одитори бяха пренебрегнати преди време от тв-индустрията поради

подозрение за конфликт на интереси

– свързаност с MTG. Забележително е, че въпреки наполовина по-ниската цена, която предложиха, за да проверят ГАРБ, тв-индустрията у нас предпочете безпощадните франсета от CESP за целта.

Съществува ли обвързаност на проверяващите с майката на Нова ТВ ще оставим на съвестта и силите на журналисти с ищах към истината. Ние ще се занимаем само с очебийната, гротескна бих я нарекъл страна на нещата. Нова ТВ си поканиха телеметрична агенция, телеметричната агенция си покани одитор, който да ги провъзгласи за легитимни не само, ами и свръхзвукови, турбо, мега, гранде прогресивни МПС-та без конкуренция на пистата в състезанието за пари. Но… Вземете да прочетете сега анализа на одиторите, пардон проверяващите от Analysetjenester AS, ако разполагате с компетентност и време. Докладът беше надлежно и учтиво разпратен до всички заинтересовани. Разчитайки на дефицитите на време и специфична компетентност, възложителите на одита, за да ни улеснят, извеждат квинтесенцията ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване