09/26/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Компютърна симулация потвърди кацането на Луната

 
Стъпвали ли са наистина хора на Луната? Този въпрос звучи малко налудничаво, при положение че полетът на „Аполо 11”е добре документиран с технически данни и снимков материал.

 

На 21 юли 1969 г. точно в 02:56:15 часа Координирано универсално време - UTC (известно преди като Средно гринуичко време - GMT), Нийл Армстронг стъпва с левия си крак на лунната повърхност, а няколко секунди по-късно произнася прочутите слова: „Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството”. Над 600 млн. телевизионни зрители по цял свят стават свидетели на този подвиг, но и днес, 45 години по-късно, мнозина все още се съмняват в истинността му и цитират най-различни конспиративни теории. „Кацането на Луната е измама. Това е една обикновена тв драма, продуцирана от Стенли Кубрик, която трябвало да откаже СССР от космическата надпревара”, гласи една от най-разпространените.

 

Тази мистификация е била опровергавана многократно както от учени, така и от специалисти по визуалните ефекти, но и до ден днешен се радва на огромна популярност. Сега любителите на конспирацията трябва да се изправят срещу още един „враг”- световния лидер в производството на графични процесори NVIDIA. В специален експеримент компанията използва виртуалната реалност, за да симулира „странното” осветяване на скафандъра на астронавта Бъз Олдрин, попаднал в сянката на космическия модул за приземяване на Луната - детайл, които според заговорниците неоспоримо издава фалшификацията. Резултатите от модела обаче не говорят в тяхна полза.

 

Конспираторите настояват, че е невъзможно Олдрин да бъде осветен така, както се вижда на официално разпространените от НАСА снимки. NVIDIA приема това предизвикателство.

 

Светлини и сенки

 

Технологичната компания решава да създаде 3D рендери на фотографиите, на които Бъз Олдрин - вторият човек, стъпил на естествения ни спътник, слиза по стълбата към повърхността. Защитниците на теорията за измамата твърдят, че без разсейващия светлината ефект на атмосферата (каквато на Луната липсва) сянката от космическия модул би оставила астронавта в почти пълен мрак. „Можете просто да обясните на хората, че светлината има свойството да се отразява дори и на Луната, но ние предпочетохме да онагледим този физичен факт. И все пак това не се оказа много лесно, тъй като върху Олдрин не пада много светлина”, обяснява Марк Дейли, старши директор по развитието в NVIDIA.

 

Специалистите използвали технологията Voxel Global Illumination с един-единствен източник на светлина - симулираното Слънце. Дори при отсъствието на атмосфера на виртуалната Луна лъчите му се отразявали от всяка повърхност точно така, както се вижда на снимките на НАСА. За целта били взети под внимание материалите, от които е изработен космическият модул, яркостта на нашата звезда и отразяващата способност на прашния лунен релеф.

 

Чистите факти

 

„Има достатъчно информация за астрономическите тела, които се носят из Космоса. Да започнем със Слънцето. То самото е 128 500 лукса - което е лумени на квадратен метър. Луната обаче има лоша отражателна способност. Тя поглъща повечето от слънчевите лъчи и отразява само 12% от тях. От друга страна, 12% от 128 500 лукса не е никак малко. Това е еквивалентът на светлината от десет 100-ватови крушки на квадратен метър, отскачаща от Луната. Тоест, повече от достатъчно, за да направи видим Бъз Олдрин в сянката на спускаемия апарат”, изчислява Марк Дейли.

 

Грешката е вярна

 

Макар това „упражнение” да показва, че отражателната способност на Луната е достатъчна, за да освети астронавта, се появява друг проблем. Марк Дейли забелязва, че дясната страна на Олдрин не е толкова осветена на симулацията, колкото на снимката. „Тогава няколко души, които са добре запознати с кацането на Луната, ми подсказаха, че не съм взел под внимание светлината, която се отразява от скафандъра на Нийл Армстронг, а той вече е бил стъпил на повърхността. Първо си казах: „Какво толкова?! Слънцето си върши своята работа. Нещо с размера на човек в скафандър, не може да допринесе с кой знае колко за осветеността”. После бързо разбрах, че греша. Скафандърът отразява 85% процента от светлината. Когато добавихме Армстронг във виртуалната реалност, той освети Олдрин с още 10% и всичко се получи точно като на снимката”, казва Марк Дейли.

 

Директорът на NVIDIA допълва, че тази корекция всъщност оправдава подозренията на някои конспиратори. Те смятат, че попадналият в сянка Олдрин трябва да е осветен от допълнителен източник зад гърба му, което означава, че снимката е направена в студио. „Оказва се точно така! Има допълнителен светлинен източник, но това е отразената слънчева светлина от скафандъра на Армстронг. Не предполагах, че той ще се окаже от такова значение”, отбелязва Дейли.

 

Нещо лично

 

И така, вече няколко десетилетия науката развенчава всевъзможните конспиративни теории за „Аполо 11”и кацането на Луната. NVIDIA обаче прави следващата крачка: да онагледи в реално време фактите. Нещо повече - компанията разработва потребителски интерфейс за демонстрацията, който ще бъде публично достъпен след няколко седмици.

 

„За мен мен всичко това е много важно, тъй като се случи в детството ми. Знам, че в „Аполо 1” загинаха трима мъже, а много други рискуваха живота си, за да създадем всички онези уреди, които в крайна сметка ни отведоха до Луната. Приемам го като обида, когато някой каже, че това не се е случило. Аз искам да покажа, че това се е случило и тези мъже са рискували живота си. Да, те са кацнали на Луната!”, завършва Марк Дейли.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване