09/29/14 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов пак премиер? Някои негови подвизи като главен секретар на МВР и като кмет

 Графити възхваляват Бойко Борисов
Надпис, възхваляващ премиера Бойко Борисов, на стена на дома за деца лишени от родителски грижи “Княгиня Надежда” във Варна. Снимка: Импакт прес груп

Продължение. Виж “Борисов пак премиер? Как той гази закона досега и как ще е занапред

2. Като главен секретар на МВР

За Борисов като главен секретар на МВР има стряскащи твърдения. Американското списание „Конгрешънъл куотърли” публикува статия, която предизвика буря през 2007 г. Президентът Първанов, политици, включително от БСП се хвърлиха да защитават Борисов.
Статията беше основана на доклад, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща. В него се казва, че Борисов е смятан за “бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България”.

Бойко Борисов като главен секретар на МВР 2003 г. Снимка: Булфото

„По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти”, пише в статията. В нея цитират доклада: “Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България… До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно.”
“Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографии на предполагаеми криминално проявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов”, пише в статията.
(Виж тук цялата статия).
Нищо от тези твърдения не е доказано, не е разследвано.
Но като главен секретар на МВР Борисов се прочува със случая „Чакъра” в Харманли през 2003 г. В него има данни за извършено престъпление, но прокуратурата прекрати проверката.
Тодор Тодоров-Чакъра е местен жител, осъден за леко престъпление, чиято присъда влязла в сила и трябвало да лежи 6 месеца. В деня, в който полицаи идват да го приберат за затвора, Чакъра се барикадира в малка вила край града, цял ден стреля срещу полицаи, които правят кордон наоколо. В случая очевидно става дума за превъртял човек, психически неураавновесен.
През нощта вилата първо е подпалена с димки, а после е полуразрушена с 15 снаряда от гранатомет, по заповед на Бойко Борисов. Чакъра е убит. В съобщенията на МВР се казва, че се е самоубил, защото имал халка от граната в пръстите си. Според местните полицаи, Чакъра е изстрелял през деня повече от 150 патрона, но въпреки че е бил точен стрелец, нито един полицай не е ранен, няма и надупчени коли. Предполага се, че е стрелял за сплашване. Някои полицаи все пак твърдят, че имало попадения на куршуми по коли, зад които са се крили, но в случая МВР действа изцяло да оправдае действията си и началника си. (виж подробно за случая тук и тук).

Медиите по онова време възхваляват Борисов като Рамбо и Батман и никой не повдига сериозно въпроса защо е нужно да се води война с такава огнева мощ против човек, осъден на 6 месеца затвор, очевидно психически неуравновесен. Няма преговори с психолози, самият Борисов доближил с един мегафон да се прави на важен и се опитал да говори с Чакъра. Онзи отвътре стрелял и Борисов легнал в калта и си изцапал коженото манто – това е разказвал по-късно на приятели.
Неофициално се носят версии, че Борисов лично е имал интерес обграденият да не излезе ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване