09/29/14 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Китай цензурира многохилядния протест в Хонконг

Протест в Хонконг. Снимка: АП/БТА

Полицията в Хонконг употреби сълзотворен газ и палки по време на продемократичните протести, към които късно в неделя се включиха десетки хиляди граждани, пише британският в. The Guardian. Демонстрантите, екипирани с очила и маски за лице, за да се предпазят от сълзотворния газ и лютивия спрей, излязоха по улиците около правителствения комплекс в Адмиралтейството- оживен търговски район в центъра на Хонконг.

Това принуди властите да отклонят автобусните линии и да затворят станцията на метрото. Протестиращите призоваха полицаите да се изтеглят и настояха за оставката на местната власт. Те искат китайският административен район да получи повече политически правомощия от Пекин.

След едноседмични демонстрации на студенти, които критикуват решението на Китай да ограничи използването на преките избори, продемократичната организация „Окупирай центъра” реши да се впусне официално в битката. Активистите искат промяна на формата на избиране на ръководител на хонконгската администрация.

Доброволци барикадираха пътища и опитаха да попречат на полицията да ги обгради, вдигайки ръцете си във въздуха, за да покажат, че няма да атакуват. По-малки протести имаше и в някои търговски райони.

В изявление, публикувано на уебсайта на правителството, властите увериха обществеността, че китайската армия няма да се намесва, както се говори, и призоваха хората да запазят спокойствие.

Транспортът и икономическата активност бяха силно нарушени заради масовите демонстрации. Фондовата борса отчете значително понижение в началото на сесията си, предаде Франс прес. Индексът Hang Seng изгуби 1.18 на сто или 278.90 пункта, спадайки до 23 399.51 пункта.

Според властите в Хонконг 17 банки са били принудени да затворят 29 филиала в града. Администрацията на Хонконг обаче опроверга слуховете, че е готова да се обърне за помощ към базирания в града гарнизон на китайската армия, за да разпръсне демонстрантите.

Протестиращите искат китайският административен район да получи повече политически правомощия от Пекин. Местното правителство обяви анулирането на всякакви насрочени събрания на законодателния съвет, тъй като сградите, в които се намират неговите служби, и централният офис на правителството станаха основни цели на протестиращите.

Демонстранти се събраха и пред сградата на търговското и икономическо представителство на Хонконг и в тайванската столица Тайпе в знак на подкрепа за продемократичните протести в китайския специален административен район.

Китайската официална преса заклейми протестите

Продемократичните улични протести в Хонконг, които се организират от “политически екстремисти”, са осъдени на провал, пише днес китайската официална преса след вчерашните инциденти между полицията и хиляди демонстранти, предаде Франс прес.  Властите същевременно цензурираха всякаква информация в социалните медии за протестите в бившата британска колония, включително обмена на снимки в приложението за смартфони Инстаграм.

“Радикалните активисти са осъдени на провал”, пише в редакционна статия в. “Глоубъл таймс” и изразява съжаление, че уличните прояви “вредят на имиджа на Хонконг”.  “Опозиционните групи добре знаят, че е невъзможно да се промени решението” за условията на избиране през 2017 г. на губернатора на Хонконг, което бе обявено в края на август от парламента в Пекин, отбелязва изданието.

Съгласно това решение бившият ръководител на местната изпълнителна власт се избира на всеобщо гласоподаване, но до изборите ще бъдат допуснати само двама или трима подбрани от Пекин кандидати, отбелязва Франс прес.

В реакция на това решение ученици и студенти в Хонконг започнаха кампания на гражданско неподчинение, която през уикенда прерасна в най-тежките сблъсъци в Хонконг от връщането му под властта на Китай през 1997 г.

“Фундаменталната стабилност на Хонконг няма да бъде унищожена”, пише “Глоубъл таймс”, според който “радикалите искат уличното движение да се разрасне”. Кампанията “Окупирай Сентръл”, финансовия квартал на Хонконг, е организирана от “политически екстремисти”, които искат “да се възползват от идеализма и ентусиазма на студентите за демократичен напредък”, обвини в. “Чайна дейли”, според който това е техен “отчаян опит” за прокарване на политическите им цели.

Всякаква ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване