09/29/14 20:47
(http://pik.bg)

"Нежен Октопод" и 100 други дела са пред провал

"Нежен Октопод" и 100 други дела са пред провал

Мегаделото "Нежен Октопод" и близо 100 други дела срещу организирани банди са пред провал, пише "24 часа". Според магистрати от Върховната касационна прокуратура причината е в текст от Наказателнопроцесуалния кодекс. 

Според последните законодателни промени всички дела срещу организирани престъпни групи, образувани до 1 януари 2012 г. и водени от окръжни прокуратури, както и от Софийската градска прокуратура (СГП), се внасят за решаване в Специализирания наказателен съд. В случай че той върне делото за доразследване, то отива в спецпрокуратурата, като срокът за това е един месец - време, недостатъчно само да се изчетат стотиците томове с материали и експертизи по дела с десетки обвиняеми и стотици свидетели.

"Имаше разговори да се направят промени така, че тази недомислица в НПК да бъде премахната, но, за съжаление, парламентът в последната година се занимаваше с други неща. Т. нар. Нежен Октопод е само едно от всички дела, които прииждат в спецпрокуратурата с абсурдни срокове за доразследване. Това не е начинът да ни дисциплинират, за да работим по-бързо.

Това е саботаж срещу разследванията за организираната престъпност, казва прокурор от ВКП, пожелал анонимност.

43-ма са подсъдимите само в групата "Нежен Октопод", която 7 г. е трупала милиони от проституция в различни клубове в София и по морето.

Сред участниците са бившите полицаи Димитър Митров и Тони Петров, както и управители на бардаци, бодигардове, сводници и жрици на любовта.

Сред подсъдимите е и сестрата на Васил Качиков-Дългия, който беше разследван с Йоско от Сливен за убийството на Косьо Самоковеца. (Виж карето на 15 стр.) Сагата на Нежен Октопод е впечатляваща. Делото два пъти не успява да стартира в спецсъда.

Първия път е върнато на СГП за отстраняване на процесуални нарушения, като на спецсъда е даден тримесечен срок. На 1 август горната съдебна инстанция - апелативният спецсъд, отменя определението за връщане на делото "Нежен Октопод" и разпорежда то да тръгне в съдебна зала. На 12 септември съдът този път в съдебно заседание за втори път прекратява делото и го връща за доразследване в спецпрокуратурата. Тя трябва да се запознае в детайли с материалите по делото, да анализира доказателствата, да отстрани допуснатите нарушения и да напише нов обвинителен акт за срок от 30 денонощия, който според магистрати е абсурдно кратък.

Предвиденият срок за работа по изключително тежки и нови за спецпрокуратурата дела е сериозен проблем, признават висши магистрати. В краткия срок те виждали условие и вратичка стотици извършители на престъпления да се измъкнат от отговорност както и магистрати да се спасят от тежки дела, като ги внасят в спецсъда със съзнанието, че повече няма да им бъдат върнати за доразследване.

Заради неспазени срокове на разследването по проблемния чл. 369 (отменен през 2010-а и върнат от НС през 2013 г., за да няма т. нар. вечни обвиняеми) и формални процесуални нарушения, които могат да се изчистят и по време на съдопроизводството, досега са провалени няколко дела, които са дошли в спецпрокуратурата от окръжните и районните в страната.

Лошата прогноза на запознати с проблема е, че скоро в спецпрокуратурата ще пристигнат по компетентност около 100 такива прекратени дела. Натрупването им за кратки срокове може да блокира спецпрокуратурата.

Разследването на мегаделото за трафик на проститутки започва през февруари 2010 г. с разбиването на няколко стриптийзклуба в София, сред които "Клеопатра", "Кама сутра" и "Велвет". Акцията е в рамките на операция "Октопод". За лидер на престъпната група за склоняване към проституция е обявен Димитър Митров-Полицая, днес на 48 г. Той е бивш дознател в столично РПУ. Обявен е за издирване и 2 г. по-късно се предава, придружен от адвоката си. През това време полицията е разбила още няколко бардака при акции, наречени "Сутеньорите", "Сводниците" и "Кама сутра". Разследването по тях е приобщено по-късно към "Нежен Октопод", както и едно старо прекратено дело от 2007 г. срещу Слави Славов и още няколко души. Бардаците са били в София, Слънчев бряг и Златни пясъци.

Според прокуратурата обвиняемите са действали от 2003 г. до март 2011 г. Точно неустановената начална дата на извършените престъпления за някои от членовете на бандата се превръщат в пречка делото да стартира. Според спецсъда това е съществено процесуално нарушение.

Такъв е случаят с една от жените, която е подсъдима в процеса - Миглена Събева.

Известната като Мадам Хана е арестувана през май 2010 г. с друг подсъдим - 43-годишния днес Валери Кръстанов.

При задържането на Събева, която имала участие и в сводничество, са открити наркотици. Обвиненията към нея са освен за трафик на проститутки и за дрогата. Според определението на спецсъда липсвала началната дата на съхранението на наркотиците. Сочи се, че Събева е сключила договор за наем на апартамент, в който се предоставяли сексуслуги, на 14 октомври 2009 г. и щом наркотиците са открити там, то те не може да са съхранявани преди тази дата и това е само едно от основанията на съда да прецени, че има процесуални нарушения, които трябва да се отстранят.

В частния протест на прокуратурата се сочи, че тя не може да си хареса точна дата, от която Мадам Хана е държала иззетите наркотици. Според съда датата, когато организираната престъпна група е започнала дейността си, би помогнала на подсъдимите да организират по-добре защитата си, а когато тя липсвала, не можели да го направят. Съществени процесуални нарушения според спецсъда са допуснати и по обвинението на Христо Иванов, един от управителите на стриптийзбар "Кама сутра", ударен през март 2011 г. и последния приобщен към мегаделото "Нежен Октопод".

Според протест на прокуратурата срещу връщането на делото клубът е предоставял сексуслуги от неустановена дата през 2003 г. до разбиването си през март. Един от арестуваните е управителят на клуба Христо Иванов. Посочено е, че преди бардакът да заработи по предназначение, Иванов е работил на обекта като майстор фаянсаджия. По време на работата Димитър Митров-Полицая много го харесал и го назначил за управител, а той пък възложил на Красимира Митева да стане салонен управител, т.е. Мадам.

Според съда Митева и Иванов са двама и не може да образуват престъпна група.
Друга причина за спора между съда и прокуратурата за връщане на делото е твърдението, че част от обвиняемите не са запознати с материалите по делото, въпреки че на всички са изпратени призовки да го направят.

Братята Димитър и Ивайло Митрови например са извикани да прочетат доказателствата срещу тях, но не и адвокатите им, което също е процесуално нарушение според спецсъда, заради което делото се връща първия път със срок от 3 месеца за отстраняването им.

 Сред подсъдимите е сестрата на Васил Качиков, разследван за убийството на Косьо Самоковеца

Кристина Качикова, сестра на Васил Качиков-Дългия, също е в списъка на подсъдимите по мегаделото "Нежен Октопод". Дамата живее в София, а брат в Сливен. Той многократно е арестуван, включително и за убийството на Константин Димитров-Самоковеца, но вината му за участие в това престъпление не се доказа.

Както и Кристина Качикова, брат е съден за склоняване на проститутки през 1999 г., когато е едва на 19 г. Излежал е 4 г. за това престъпление, въпреки че до последно не се признава за виновен и твърди, че не познава момичетата. Лежал е в затвора и за рекет.

Васил Качиков за последно е работил като мениджър във фирма за бързи кредити в Сливен. Той има още една присъда, свързана с проститутки, която не е влязла в сила. По нея трябва да лежи 7 г. в затвора. Чака се обаче да се произнесе и последна инстанция.

Качиков и още двама негови колеги отишли при продавач на гориво в сливенско село, който бил брат на проститутка в Холандия. Качиков и двамата му авери преди това предупредили дамата, че трябва да им плаща по 2 хил. лв. Още със слизането от автомобила Дългия започнал да го обижда и да го псува. След това тримата пребили човека и настоявали да подпише, че им дължи 2 хил. лв. Качиков дори извадил нож, хванал ухото на жертвата и отрязал част от ушната му мида.
Дългия нашумя през декември м.г., когато неизвестен го простреля в къщата му в Сливен.

Европейска заповед за арест е издадена за Георги Томов, един от 43-мата подсъдими по делото за трафик на проститутки, става ясно от разпореждане на съда, с което делото е върнато за втори път.

Томов е бил обвиняем по дело за проститутки още от 2006 г. След това то е прекратено от Софийската градска прокуратура.

Томов е от Своге, както и много от подсъдимите, включително и тарторът Димитър Митров-Полицая. Успява да напусне страната на 11 септември 2010 г. Получавал е призовки първо като свидетел, но не се е явявал. Три месеца по-късно наказателното производство срещу него е подновено и той е привлечен като обвиняем, но вече е изчезнал. Обявен е за издирване и по обяснения на майка му се намирал в Испания. Все още местонахождението му не е установено.

Симо Велчовски-Черния от Бяла Слатина е един от верните хора на лидера Димитър Митров-Полицая според разследването на прокуратурата. Преди да бъде задържан по "Нежен Октопод", той е арестуван за имотна афера през август 2009 г., когато измамници се опитаха да продадат апартамент на възрастно семейство и сграда, собственост на бащата на Валентин Златев. Велчовски обаче е освободен под гаранция, защото помогнал на разследването. Според полицията той е определен от Митко Полицая за отговорник на клуб "Бонита" в столицата. Проститутките разказвали как през 2006-2007 г. Велчовски давал отчети от тетрадки на Спас Даскалов-Джуджето, който обикалял всички бардаци да събира пари, но след това и Велчовски поел тази длъжност в организацията. Той заедно с избягалия Георги Томов имал и задачата да решава оперативни проблеми на проститутките, да ги изслушва и ако има нещо сериозно, да го каже на Митко Полицая.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване