09/29/14 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Потаен петролен гигант не се страхува от санкциите

Владимир Солдаткин, Денис Пинчук
Ройтерс

Докато повечето руски петролни магнати и служители от енергийния сектор в Кремъл пресмятат милиардите загуби, до които могат да доведат западните санкции, един от тях оценява късмета си.

Сургутнефтегаз на Владимир Богданов няма западни задължения, няма западни партньори на огромните си сибирски находища и не използва западни технологии за сондажи, като така на практика компанията е имунизирана срещу санкциите, наложени на Русия в опит да бъде убедена да промени политиката си към Украйна.

Богданов, който е на 63 години, управлява третата по големина руска петролна компания от 1984 година и многократно е бил определян като “динозавър” от конкурентите си, които прегърнаха западните технологии, заеми и счетоводни правила.

В днешна Русия обаче това може да бъде печеливша стратегия, тъй като страната управлявана от президента Владимир Путин навлиза във все по-голяма изолация от Запада. САЩ и Европейският съюз наложиха широкообхватни санкции на Русия, включително в енергийния и военния сектор, както и срещу някои държавни служители и бизнесмени, близки до Путин, за да накажат Кремъл за навлизането в Украйна и анексирането на Крим.

“Когато става дума за забраната, свързана с чуждестранните компании и технологии, бих ви предложил за пример Сургут,” посочи пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак.

“Днес тази компания използва руски подизпълнители, руски оборудване и по никакъв начин не зависи от услугите на западни компании. Де факто, санкциите не засягат Сургут,” допълни той.

Говорител на Сургутнефтегаз отказа да коментира и отбеляза, че Богданов също няма коментар. Кръстен на сибирския град Сургут, където дава работа на една трета от тристахилядното население, Сургутнефтегаз произвежда неизменно 1,2 милиона барела дневно или 12 % от добива на втората в света страна износителка на петрол.

През последното десетилетие компанията бе толкова печеливша, че руските й банкови депозити достигнаха 35 милиарда долара и тя изразходва известна сума за придобивания.

“Само Дядо Мраз може да повлияе на дейността ни в Сибир, санкциите не,” посочи по-рано тази година Богданов, който избягва медиите.

САЩ включиха Сургутнефтегаз, както и Лукойл, Новатек и държавните фирми Газпром, Газпромнефт и Роснефт в списъка си със санкции през септември, като на практика блокираха достъпа на компаниите до чуждестранни технологии и забраниха на западни компании да работят в сътрудничество по арктически, шистови и дълбоководни сондажи.

“Сургутнефтегаз разчита почти изцяло на собственото си подразделение за сондажи и има репутацията на основоположник в разработването на трудноизвлекаем петрол. Най-новите санкции биха могли да се отразят на добива на труднодостъпен петрол, но като се има предвид ограничения размер на тези операции, последиците ще бъдат доста незначителни,” отбеляза анализаторът от Alfa Bank Александър Корнилов.

Сургутнефтегаз, който продава петрола си на хиляди клиенти в Русия и търгува с големи европейски компании като Eni и Total, отчете чиста печалба от 4 милиарда долара през първата половина на годината или с 20 % по-малко от рекордните резултати миналата година заради по-високите разходи.

Политическата криза в Украйна подкопа руската рубла и икономиката и вероятно Сургут ще се възползва от продажбата на петрол в чужбина в долари. Цената на акциите на компанията в рубли почти не се е променила от началото на годината, представяйки се по-добре от конкуренцията и по-широкия руски индекс, макар че в доларово отношение цената се понижи.

Неясна собственост

Сургут бе приватизирана в началото на 90-те и структурата на собствеността й е трудно да бъде определена.

Богданов, който сега притежава 0,3% от Сургут, неколкократно е посочвал, че според документи на компанията тя е собственост на 33 800 акционери, включително служители - рядко срещана организация в Русия, където икономиката е доминирана от държавните гиганти и олигарси.

Около 40 % процента от Сургут бяха продадени на пенсионния фонд на компанията при първата приватизационна вълна през 1995 година. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване