09/29/14 21:24
(http://pik.bg)

Стотици места са незаети във вузовете, пълнят ги с есенни изпити

Стотици места са незаети във вузовете, пълнят ги с есенни изпити

Стотици са незаетите места във вузовете дни преди началото на учебната година, пише „Преса“, като се позова на своя проверка в пет от най-големите български университети.

Вместо само с учебната година през октомври вузовете ще са заети и със записване на нови студенти.Изпит на 10 октомври обявиха в Шуменския университет. Висшето училище ще запълва останалите незаети места в 22 специалности от общо 51. След пет предварителни и редовните кандидат-студентски изпити през лятото още има незаети бройки, но колко точно - от ръководството не казват.

Още се набират студенти за няколко специалности - българска филология, руска с бизнес комуникация, българска с библиотечни дейности, английска, германистика, английски с руски, турски с немски. Допълнителен прием обявиха и от Великотърновския университет, както и в Тракийския университет в Стара Загора, където търсят кандидати да учат „Рибарство и аквакултури“.

Около 200 са незаетите места към момента в ЮЗУ „Неофит Рилски“, съобщи заместник-ректорът Траян Попкочев. Най-нежелани са природоматематическите специалности като информатика, физика и химия.

Исторически направления, филологии, физични и химични специалности останаха без студенти и в СУ „Св. Климент Охридски“. Незаетите места там са 260. Това няма да се отрази зле на бюджета на висшето училище, което е реализирало над 90 на сто от план-приема си, обясни заместник-ректорът доц. Милена Стефанова.

Тази година университетите у нас утвърдиха 72 000 бройки при випуск от 64 000 абитуриенти. Очаква се догодина войната за студенти да стане още по-сериозна, тъй като според данни на просветното министерство дванадесетокласниците ще са под 55 000.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване