09/30/14 08:14
(http://www.klassa.bg/)

Астрономите се оказаха сексисти

 Кой ще използва космическия телескоп „Хъбъл”, се решава по сексистки принцип – ако водещ на изследването е жена, то доста по-рядко получава зелена светлина, отколкото ако ръководителят на екипа е от мъжки пол, пише сайтът Phys.org.

 

Всеки човек или организация може да подаде заявка за работа с телескопа, но конкуренцията е много голяма – всяка година се подават

 

близо хиляда кандидатури

 

а се одобряват около 200 от тях. Всички изследвания се разглеждат в специалния Институт за изследвания на Космоса с помощта на космически телескоп - Space Telescope Science Institute (STScI).

 

Според наблюденията на учените женският пол на ръководителя на проекта винаги понижава шансовете екипът да получи одобрение, макар и не чак толкова много (по тази причина се отклоняват четири или пет от заявките за определен цикъл. Този факт обаче е надвиснал като дамоклев меч над главите на шефовете на института, които освен за обективността и задълбочеността на научните изследвания трябва да следят и за джендърното равенство и съответно

 

да се борят

 

с всякакви прояви на неравенство при подхода към проектите.

 

За да се преборят с тази очевадна и пълна несправедливост, учените са посегнали на едва ли не най-свещеното – формата на проекта. Те се опитали да преместят имената на авторите на проектите в края - на последната страница, и дори да ги заменят с инициали. Но дори след тези мерки неравенството по полов признак останало непроменено. Засега причините за това остават напълно необясними за учените. Те допускат, че заявките, написани под ръководството на жени, вероятно са по-малко интересни или по-лошо написани, но сред авторите на проектите присъстват както представители на единия, така и на другия пол, но определящ за въпросната дискриминация е единствено и само (или поне така смятат аналитиците) полът на ръководителя.

 

Авторите на статията вече от две години си блъскат главите над този засега нерешим проблем и всяка предприета от тях стъпка или метод неизменно ги отпраща

 

в задънена улица

 

Единственият засега факт, който внася поне някаква доза спокойствие у изследователския екип, който се е наел за разреши тази джендърна загадка, е в това, че дискриминацията засяга най-често възрастните астрономи – това дава шанс на специалистите проблемът да се реши по естествен път с течение на времето. Освен това има и друг момент, който успокоява тези будни и безпокойни умове – подобна дискриминация по полов признак се наблюдава и в другите космически обсерватории – проектите, написани от жени, се одобряват по-рядко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване