09/30/14 08:30
(http://pik.bg)

Кабинетът отказва да каже какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

Кабинетът отказва да каже какво оръжие изпращаме на кюрдите в Ирак

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива, през август, на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От 2 седмици обаче, списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен, съобщава БНР.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителстеото на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково ръжие и боеприпаси. Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министеркият съвет и Мнистрството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна.

Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за наговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публиува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване