09/30/14 08:27
(http://www.klassa.bg/)

Космически щори свиват два пъти разходите за топло

 Щори на НАСА, които пазят от студ и ултравиолетово излъчване, бяха показани вчера на техническия панаир в Пловдив. Технологията с името Inflector е разработка на НАСА с цел намаляване на загубите на топлоенергия и защита срещу ултравиолетово и инфрачервено излъчване. Материалите по тази технология са използвани в международната космическа станция. В основата на разработката за щорите е материал с уникалната способност с едната си повърхност да отразява топлината, а с другата да я концентрира и излъчва. Свойството на така наречената едностранна проводимост е залегнало в Inflector, обяснява шефът на фирмата Алексей Погасий. Специално  уточни, че по технологията на НАСА са изработени

 

щори, чиято цена е 55 евро на кв. метър

 

Щорите снижават почти два пъти разходите за отопление през зимата, а през лятото охлаждат помещението. Икономическият ефект от технологията е 40 ­ 60% в зависимост от сезона и големината на стаята. Щори по технологията на НАСА се предлагат от 10 години в строителната, търговската и военната промишленост на САЩ, Канада, Австралия, Русия и в много други страни, но за първи път стъпват у нас.

 

Новите фирми изложители на „Есен 2014” са 100, а след отсъствие в Пловдив се завръщат 54 дружества

 

подчерта Иван Соколов. Според него тенденция сред фирмите е окрупняването и това се вижда най-ясно в браншовете на изложението ­ машиностроене, строителство, електротехника и електроника, енергийна ефективност.

 

Над 30 делови събития има в съпътстващата панаирна програма. Предвидени са семинари за начините на финансиране по оперативните програми и тяхното прилагане. Агенцията за инвестиции организира

 

кръгла маса за привличане на инвеститори

 

в Южен централен район на планиране. За първи път се провежда Европейски минен форум. Дните на зелената енергия включват шест прояви и щанд за консултации. Българската асоциация по информационни технологии ще представи своя офис за технологичен трансфер и иновации в подкрепа на малките и средните предприятия, дигиталното предприемачество и моделите на бизнес в интернет епохата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване