09/30/14 08:19
(http://www.klassa.bg/)

Нов вид динозаври в Ню Мексико

 Учени откриха в Ню Мексико нов вид бронирани динозаври, чието тяло е било покрито с дебели костни плочки, съобщи Сайънс дейли.

 

Фосилите всъщност са намерени през 2011 г. от учени от Природонаучния музей на Ню Мексико и Музея на Пенсилвания, но едва сега се потвърждава, че става въпрос за нов вид динозаври, сходни с анкилозаврите.

 

Фосили от анкилозаври са откривани в САЩ, Канада и Азия. Фосилите от новия вид динозаври, кръстен Ziapelta sanjuanensis, обаче се отличават от тези на анкилозаврите - различни са костните плочки по черепа, който е съхранен много добре, и рогата, които са с уникална форма. "Рядко се стига до откриване на нов вид динозаври – заяви ръководителят на изследването палеонтологът Робърт Съливан. - Когато попаднахме на фосилизирания череп, бяхме изумени, че е съхранен толкова добре." Фосилите от Z. sanjuanensis датират от късната креда, отпреди около 73 милиона години. Това ги прави по-древни от повечето фосили от анкилозаври, открити в съседния щат Юта. Най-близките им роднини са живели на днешната територия на канадската провинция Алберта. "Когато Съливан ни показа фосилите, си дадохме сметка, че си имаме работа с неизвестен вид динозаври, които са близки до анкилозаврите", отбеляза палеонтоложката Виктория Арбър от университета на Алберта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване