09/30/14 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Определиха перфектната пропорция на джин-тоник

 Британски учен анализира какъв трябва да е съставът на джина с тоник, за да бъде вкусът на напитката идеален, пише в. "Дейли телеграф".

 

Идеалният джин с тоник трябва да е с 14 процента алкохол, т.е. около една част джин и две части тоник, като се вземе предвид и водата от леда. Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът, уточнява Стюарт Бейл. Макар и повечето барове във Великобритания да сервират джина във високи чаши,

 

широката чаша е по-подходяща

 

защото от нея по-добре се усеща ароматът. В такива чаши сервират напитката в Испания.

 

"Осемдесет процента от вкуса се определят от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея", обясни Бейл.

 

Що се отнася до дилемата дали е по-подходящо резенче лимон или лайм, експертът категорично препоръчва първото. "Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?" - каза Бейл, но призна, че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо. Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът. "Така че дръжте и тоника в хладилника", съветва Бейл.

 

Същевременно американски учени, които също не дремят и търсят все нови научни предизвикателства, са открили, че от гените ни зависи дали ще харесваме свежия плодов вкус на виното, или ще предпочетем горчивия на бирата.

 

Причината е във връзката между усещанията, свързани с алкохола, и

 

рецепторите, отговорни за възприемането

 

на горчивия вкус. А гените влияят на това колко силен ще ни се стори вкусът и дали ще ни хареса конкретната напитка. Експертите са изследвали два рецепторни гена - TAS2R13 и TAS2R38. В зависимост от генетичните вариации схемата на консумация на алкохола и реакцията към различните питиета са се различавали.

 

Според специалистите важна роля при определянето на вида напитка може да играе и рецепторният ген TRPV1. Той отговаря за разликите в усещането за парене на езика. Известно е, че алкохолните напитки често оставят у хората чувството за парене в устата освен това за горчивина. В изследването на учените са участвали 58 мъже и 58 жени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване