09/30/14 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Откриха кълбо на Марс

 Продължава серията от сензационни и жизнеутвърждаващи открития на марсохода Curiosity. Поредната находка на „земното любопитство” е каменна сфера върху плоска скала. Породата на тази „топка” е доста по-тъмна от обкръжаващите я – тя изглежда като малко гюле или кална топка за голф, но това съвсем не значи, че на Червената планета някога е имало голф клубове или платноходи с оръдия. Появата на този сферичен камък трябва със сигурност да има някакво друго, по-здравомислещо обяснение.

 

Според учени от Лабораторията на НАСА за изучаване на реактивното движение - NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), сферичният камък не е толкова голям, колкото изглежда на снимката. Диаметърът му е около един сантиметър и създаването му не е дело на ръце или крайници на разумно същество. Учените обясняват появата на предмет с подобна форма с влиянието на някои геологични процеси по време на формиране на породите, докато на повърхността на Червената планета е имало достатъчно вода.

 

При формирането на седиментните породи неизбежно се появяват пори, в които попадат разтворени във водата вещества, от които на свой ред се получават твърди породи, устойчиви на ерозия. С течение на времето меките породи се разрушават, като оставят след себе си пясък и дребни камъни, които често имат доста странни форми. Тази малка сфера, открита от марсохода, не е нищо повече от остатък от разрушена седиментна порода, а формата й се е получила в резултат на преместването й през пространството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване