09/30/14 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Средиземно море - гробище на бежанци

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

От януари досега безпрецедентен брой бежанци - над три хиляди - са загинали в Средиземно море. Цифрата е двойно по-голяма от тази, регистрирана, през 2011-та - годината на Арабската пролет, отбелязала исторически рекорд на смъртните случаи на имигранти в района.

Данните бяха оповестени от Международната организация по миграция и показват, че най-малко по осем имигранти са загивали във водите на Средиземно море на ден.

От 20 години насам преминаването през Средиземно море е донесло най-много жертви сред нелегалните имигранти. От началото на тази година същата организация е регистрирала 4 077 смъртни случаи на бежанци в международен мащаб, а три четвърти от тях - 3 072 от тези инциденти - са станали в Средиземно море.

2014-та е най-убийствената година след 2011-а, когато регистрираните смъртни случаи са били 1500 само за първите девет месеца на годината.

Повечето имигранти, които са загинали пред вратите на Европа от удавяне, задушаване, глад или студ, са дошли от Африка и Близкия изток, според статистиката, публикувана от Международната организация по миграция. Става дума за независима институция, чиято централа се намира в Женева. В нея членуват 156 държави.

Преди година светът видя ужасен как 360 имигранти загинаха, опитвайки се да стигнат с плуване до бреговете на италианския остров Лампедуза. За жалост този ужас сякаш няма край.

Около 500 имигранти загинаха край бреговете на Малта няколко седмици преди публикуването на този доклад на въпросната организация, каза нейният генерален секретар Уилям Суинг.

Най-малко 40 хиляди имигранти в световен мащаб са загубили живота си от 2000 г., опитвайки се да стигнат до Европа, САЩ, Австралия и до други континенти, търсейки по-добър живот. Предполага се, че истинските цифри са много по-високи, тъй като смъртните случаи в някои изолирани райони не се регистрират, според Международната организация по миграция.

От една година насам увеличаването на загиналите се дължи преди всичко на нарастващите смъртни случаи в Средиземно море, обясни организацията, изтъквайки, че не могат да бъдат разбрани причините за това.

Смята се, че това е резултат от впечатляващо големия ръст на броя на имигрантите, които се опитват да стигнат до Европа. Над 112 хиляди нелегални имигранти са били идентифицирани от италианските власти през първите осем месеца на 2014 г. Това е три пъти повече, отколкото през 2013 г., посочи организацията.

Много от имигрантите се опитват да се спасят от въоръжени конфликти, гонения или бедност, поясниха от организацията.

Повечето от тях, стигнали тази година до Италия, са граждани на Сирия и Еритрея.

Влошава се ситуация в Либия, където голям брой имигранти в продължение на седмици и даже месеци са в очакване да преминат през Средиземно море. Това кара голям брой каналджии да са съгласни да превозят тези бежанци.

От 2000 г. досега изчисленията показват, че над 22 хиляди имигранти са загинали в Средиземно море. От 1996 г. пък най-малко 1790 имигранти са загубили живота си при опит да преминат пустинята Сахара.

В други райони на света над шест хиляди имигранти са починали при опит да премират границата на Мексико със САЩ, а най-малко 1500 бежанци са станали жертви при опит да стигнат до територията на Австралия от 2000 г. насам.

БТА

Публикувана на 09/30/14 21:36 http://e-vestnik.bg/21396/sredizemno-more-grobishte-na-bezhantsi/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване