09/30/14 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Черни дупки не съществуват

 Когато животът на огромна звезда с маса много пъти по-голяма от масата на Слънцето стигне своя край, тя се разрушава, създавайки черна дупка – аномалия, където гравитацията е толкова силна, че дори и светлина не може да излезе от нея, или поне така се смяташе досега.

 

Но математик сензационно заяви, че съществуването на черните дупки не е възможно и дори подкрепя  математически своето твърдение. Ако това е вярно, тогава изследването може да принуди физиците да се откажат от общоприетата теория за възникването на Вселената.

 

Изследването е проведено от професор Лаура Мерсини-Хаутън от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Тя твърди, че когато една звезда умира, тя излъчва радиация, известна като лъчение на Хокинг,  прогнозирано от професор Стивън Хокинг. В същото време, както е убедена Мерсини-Хаутън, звездата губи значителна част от масата си, което прави невъзможно появата на черна дупка. „Все още не съм се възстановила от шока – каза пред британския в. „Дейли Мейл” изследователката. - Проучвахме  този проблем повече от 50 години и резултатите ни дават много неща за размисъл.”

 

Експерименталните данни един ден може да предоставят физически доказателства, че не съществуват черни дупки във Вселената. При това Мерсини-Хаутън твърди, че математическите изчисления вече са предоставили неопровержимо доказателство за това.

 

Освен това проучването очевидно може да хвърли съмнение върху достоверността дори и на теорията за Големия взрив. Повечето физици вярват, че Вселената се е появила от сингуларност, която се разширява от момента на Големия взрив, който е настъпил преди около 13,8 милиарда години. Ако не съществуват черни дупки, то, както частично прогнозира професор Мерсини-Хаутън, тази теория може да се постави под съмнение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване