10/01/14 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Гърците не дават плащаницата на Самуил под натиск на Скопие

 „Много съм разочарован, че приятелите от Гърция не ни предоставиха плащаницата на цар Самуил, с която са били загърнати костите му в саркофага на остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро в Северна Гърция. А това беше единственото нещо, което им поискахме”, каза шефът на Националния археологически институт и музей към БАН (НАИМ) Людмил Вагалински вчера по време на пресконференция, която даде Националният комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Ценната реликва е трябвало да стане водещ експонат в изложбата „Цар Самуил (+1014) в битка за България”, която се открива на 7 октомври в археологическия музей по повод събитието. Експозицията е една от проявите в чест на юбилея, предвиждащ още една мащабна изложба в Националния исторически музей - „Българската автокефална архиепископия в Охрид 1018-1767 г.”, която се открива днес. Както и Международна научна конференция в БАН (6-8 октомври ) на тема „Европейският югоизток през втората половина на X - началото на XI век. История и култура”. В нея ще се включат 65 представители, като 20 от тях са чужденци от държави, сред които Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Сърбия и САЩ.

 

Вагалински отбеляза още, че златотъканата плащаница на Самуил има

 

голяма емоционална стойност

 

защото това е единствената лична вещ на царя към наши дни. Тя се пази в Музея на византийската култура в Солун. „Много е достъпна, но по политически причини ни бе отказана под предлог, че не е в добро състояние. Как точно сега откриха, че се нуждае от реставрация, като от толкова години е при тях”, попита риторично Вагалински и предположи, че отказът е бил направен под македонски натиск. Изложбата в археологическия музей ще се постарае да пресъздаде епохата с помощта на различни средства - мултимедия, каталог, постерна фотоизложба с актуални снимки от Северна Гърция, Македония и България, както и детска книжка. За пръв път ще бъде показан

 

нагръдният кръст

 

от планински кристал, принадлежал на духовник от най-висш ранг, като се предполага, че е от гроба на патриарх Дамян, както и оръжие от тази епоха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване