10/01/14 23:13
(http://www.klassa.bg/)

Йордан Цонев и Делян Пеевски ли са най-големите специалисти по банково дело?

 КТБ е прекалено горещ картоф, който от ръководството на БНБ не искат да пипат с ръце и ако може - нека друг поеме риска с него. Най-общо те отдавна са абдикирали от задълженията си на регулатор.

Социалните партньори, които са написали писмото до гуверньора на БНБ Иван Искров имат основания. Те искат информация и изразяват несъгласие за начина и сроковете, в които се предлага за продажба кредитния портфейл на банка "Виктория". По принцип такива сделки се правят, за да се набере ресурс за попълване на недостига от средства. Ако това не стане - се прибягва до публични пари, т.е. пари от бюджета, пари на данъкоплатците. Прави ми впечатление, че независимо от тежката ситуация в КТБ, продължават диаметрално противоположните изказвания по едни и същи въпроси. От една страна, казват, че акционерите работели по различни варианти за оздравяване на банката. Но, всъщност, не знаем дали консултантът ЕПИК изпрати писмата, които БНБ поиска от него за акредитацията му от акционерите и другите неназовани инвеститори, които стоят зад него. А подуправителят на БНБ Калин Христов даде интервю, в което каза, че до този момент ЕПИК не е дал план за оздравяване на КТБ.

Трудно е да се следи темата, тъй като точни данни нямаме. Разполагаме предимно с подхвърлени нарочни или случайни изявления на една или друга публична фигура. Със сигурност сме наясно от писмото на ЕПИК, че те ще водят разговори, но очакват основната подкрепа за банката да бъде от държавата. И това не е нищо повече от няколко милиарда лева, които да дойдат от бюджета на държавата. В същото време виждаме как от Министерството на финансите готвят актуализация на бюджета с едни 4.5 млрд. лв. за банковата система плюс още 2 млрд. лв. за попълване на фонда за гарантиране на депозитите. Твърди се, че не е готов вторият , разширен доклад на одиторите. Но през цялото време се говори за липсващи 6.5 млрд. лв., а ние не знаем тази цифра вярна ли е или не.

Кой и как изчисли тази сума, която липсва?

 

За мен е повече от ясно, че в БНБ са знаели за състоянието на банката много отдавна. И, както спомена премиерът Близнашки, в "Банков надзор" са си затваряли очите за много неща. Склонен съм да вярвам, че има една сума, която действително липсва и сега от БНБ изчакват да минат изборите, за да видят кой ще дойде на власт. И дали ще бъдат сменени хората в УС на Централната банка, защото са допуснали груби професионални грешки.

Сега да се върнем на продажбата на кредитния портфейл на банка "Виктория"- ако тези активи се продадат публично, ще се види каква е максималната им стойност. Има различни варианти - да се продават отделни активи един по един и друг - да се продаде цялата банка като работещо предприятие. Смятам, че при втория е възможно да се вземе по-добра цена, отколкото да се разпродава на части. На всичко отгоре, при частичното разпродаване пак може да не достигат пари за попълване на липсата и тогава могат да ни кажат - ами, плащайте, вие, данъкоплатците. Ако в момента имаме 2 млн. души, които работят, ще закръглим числото за по-лесно изчисление, а т.нар. дупка е 6 млрд. лв., то всеки един от тях трябва да плати по 3000 лв. Сметката е елементарна. Ако питаме тези хора - готови ли сте да платите по 3000 лв., защото някой си е затварял очите за харченето на едни пари и сега трябва да се възстановяват, не вярвам да се намерят и 10 души в България, които да ги дадат.

По казуса КТБ, както БНБ, Министерство на финансите и други наблюдатели говорят диаметрално противоположни неща. Същото се наблюдава и при представителите на ДПС. От една страна, Йордан Цонев като депутат написа проект за промяна на НК "на коляно", в който се казваше ,едва ли не, че журналистите трябва да влизат в затвора, ако поставят под съмнение стабилността на една банка. Даже се опита да обясни, че така било в Западна Европа, в САЩ, макар че изобщо не познава практиката там. Сега Цонев, който е зам.-председател на ДПС, пак се засилил да пише закон или по-скоро да преработва стар, заедно с кандидат-депутата Делян Пеевски - за разкриване на банковата тайна за всички публични фигури, вложители , кредитори, кредитополучатели в КТБ. За какво става въпрос? Нима двамата са най-големите специалисти по банково дело между политиците? Явява се впоследствие пред медиите Лютви Местан и говори ,че истината за КТБ е по-високо от банковата тайна. Дали предишните твърдения на Йордан Цонев по някакъв начин се свързват с философията на неговия лидер в партията за банката? Пеевски и Цонев са предложили, доколкото знам, в законопроекта два варианта на решение - изход чрез държавна помощ и чрез инвестиционна подкрепа, което какво означава? Несигурност и желание да се окупира позицията по вземане на крайно решение за КТБ.

Най-жестоките последици за страната, според мен, идват след преодоляването на кризата с КТБ. Защото при такова поведение от страна на регулаторния орган БНБ и при такава липса на обществено съгласие, при очерталата се конфронтация се отравя инвестиционния климат в страната. Помислете си, ако разполагате със сериозни финансови средства, дали ще отидете да инвестирате в такава банка като знаете, че утре можете да имате работа с въпросния регулаторен орган? Показахме нагледно как не трябва да се компрометира не само банковата система, но и цялата държава. Ще го кажа направо - компрометиран и отровен е финансовият и инвестиционен климат в страната.

Мисля, че икономистът Гарабед Минасян говореше наскоро, че се наблюдава отлив на капитали от България, което, за съжаление, е резонно и логично насред драмата с КТБ. Инвеститорът е със сърце на кошута - най-малкото притеснение веднага ще го накара да намери по-добър пристан за парите си. Светът е отворен за инвеститорите, могат да вложат парите си където поискат. И защо не у нас? Ами, защото БНБ е абдикирала от задълженията си, провокира създаването на тази отровна инвестиционна атмосфера, а в същото време подканя политиците да вземат решение за банката. От друга страна пък банкерите предупреждават - политиците да не се бъркат.

Кой съвет да следва човек?

На мен вече ми се струва, че цялата тази бъркотия е умишлено създадена, за да се обърка цялото общество, да не знае какво се случва и да се вземат решения " на тъмно". Защото, очевидно, се водят някакви преговори и това личи по изявленията на някои ключови говорители по казуса КТБ, които в един момент, както са били критично настроени, в следващия започват да гледат с розови очила и да обясняват как Централната банка работела много добре. Все едно до вчера не виждахме какви ги вършеха централните банкери… Което означава, че някой им е гарантирал личните интереси и те лесно "обръщат плочата".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване