10/01/14 21:00
(http://pik.bg)

КНСБ: Продават ни въглища на политическа, а не на пазарна цена

КНСБ: Продават ни въглища на политическа, а не на пазарна цена

След като мините закупуват електроенергия, метали, резервни части, горива на пазарни цени, цената на въглищата в момента е политическа, а не е пазарна. Това заяви Валентин Вълчев, председател на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, информира "Фокус".

„Цените на въглищата специално от държавните „Мини-Марица Изток” се регулират и са от прерогативите на министъра на икономиката и енергетиката.Въпреки че имаше една формула, която работеше дълги години,в момента не се спазва”, обясни Вълчев.

По думите му, реалната цена е доста по-висока и ако наистина тя не се спазва, с течение на годините тези предприятия, особено „Мини – Марица Изток”, все повече ще слизат надолу, защото с тези цени, които са в момента на пазара не могат да имат нужните приходи. В момента цената на един тон условно гориво в „Марица Изток” е около 77 лева, а реалната цена е около 110 лева. Това е огромна разлика, като се има предвид, че това са най-ниските цени в Европа на въглища, подчерта Вълчев.

На въпрос, ще ни спасят ли въглищата при евентуална „газова криза”, Вълчев каза, че въглищата са единственият начин при такава ситуация, което вече се е случвало. По време на един от браншовите съвети в края на септември е била обсъждана готовността на въгледобивните дружества и топлоцентралите, работещи на български въглища, в каква степен на подготовка са за есенно-зимния период и особено ако настане „газова криза”.

„Имаме богатия опит отпреди няколко години, когато беше станала такава криза, когато въгледобивните дружества и топлоцентралите, работещи на български въглища, спасиха отоплителния сезон и енергетиката в България. Аз съм песимист и според развитието на нещата от изток на България, това нещо може и да се случи”, подчерта той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване