10/02/14 14:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Изслушването на Кристалина Георгиева в Европарламента (хронология)


Кристалина Георгиева, предложена от България за еврокомисар и номинирана за зам.-председател на Европейската комисия, се яви пред три комисии на Европейския парламент, който трябва да преценят дали тя е подходяща за поста.

Това са Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси. Преди самото изслушване, което се очакваше да продължи около 2 часа, всяка от тях зададе няколко въпроса, на които Георгиева отговори писмено.

Днес депутатите от ресорните парламентарни комисии зададоха устни въпроси и ще преценяват от отговорите дали кандидатът е компетентен за поста заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. Гласуването на депутатите от комисиите се очаква да се проведе още тази вечер.

В продължение на 3 часа "Дневник" предаде на живо изслушването и отрази по-важните моменти от него.

<br />

17:40 Заключителното си изявление Кристалина Георгиева започна с благодарност към преводачите в залата, помогнали на тричасовото изслушване и над 40 въпроса. Тя се извини на онези, които вероятно са очаквали по-подробни отговори и обеща, че ще бъде на повече разположение на евродепутатите. "Ще приключа с две важни послания", каза Георгиева. "Мисля, че проведохме много конструктивна и целенасочена дискусия. Но по-важното е, че това, което ни обединява, е истинското убеждение, че можем да направим още повече и нещо по-добро за европейските граждани."

Тя добави, че гледа на себе си "като на слуга на нашите народи, че мога да дам най-доброто от живота си и сърцето си за тях".

"Със сигурност никой от нас, самата аз – определено, но също така нито Еврокомисията, нито Европарламентът, не могат самостоятелно да дадат на европейците по-добри услуги. Но заедно, всички заедно, можем."

Two messages to finish this #EPhearings2014 - thank you @Europarl_EN & let's serve our people in best possible way together in next 5 years!

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

17:23 Изслушването на Кристалина Георгиева като кандидат за български еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия продължава близо 3 часа. Въпреки това тя запазва чувството си за хумор и след въпрос на германски социалдемократ, изискващ много по-подробен отговор, отколкото отпуснатите стандартни 2 инути, отвърна с усмивка, че "ако ме одобрите, ще мога 5 години да ви отговарям изчерпателно".

17:10 Предстои ни промяна в културата на работа, каза българският кандидат. Европейската комисия бе ангажирана изключително много с хармонизиране на законодателството, поради което имаме прекрасни адвокати. Не ме разбирайте погрешно, ние имаме нужда от адвокати, за да създаваме добри правила, по които организираме живота си, но сега се нуждаем от хора, мислещи като икономисти и финансисти, трябва да използваме кадровата си политика да привличане на талантите, които да ни помогнат да реализираме целите си, обясни тя.

От "Трансперънси интернешънъл" приветстват думите й, че ще реформира координацията между надзорните служби на ЕС.

Good to hear @KGeorgievaEU will consider question of reforming where OLAF SupCom budget lies #EPhearings2014

— TI EU Office (@TI_EU) October 2, 2014


17:01 "Нула, нула, нула! Нула толерантност към злоупотребите. Ако има цифра, по-малка от нула, ще посоча нея", каза Кристалина Георгиева на въпрос за контрола върху начина, по който се осъществяват разходите в ЕС. Тя допълни, че е много важно също така правилата да са достатъчно разбираеми за хората, за да не ги нарушават тези, които са иначе добронамерени.

Преди това Георгиева говори за намерението си да работи по-тясно със службата за борба с измамите OLAF, за да е сигурно, че тази агенция правилно е подредила приоритетите си и служителите й са мотивирани от работата си.

Консервативната германска евродепутатка Ингеборг Гресле, известна с критиките си към ръководството на OLAF, коментира, че Кристалина Георгиева отговаря твърде общо по въпроса, на което българката отвърна, че й трябва повече информация, за да отговаря изчерпателно.



16:42 Петри Сарвамаа от консервативната финладска партия повдигна въпрос за това, че има страни, които отчитат по-висок процент на грешки при реализирането на европейски проекти. Кристалина Георгиева насочи отговора в друга посока – че това не означава задължително, че там проектите са лоши. Напротив, възможно е в тези държави да се стремят контролът да е по-добър и да се спазват правилата, а не че управлението е лошо. Политиката да се обвиняват някои, че много грешат, може да има обратен ефект – те да започнат да крият грешките си, предупреди тя.

16:30 Медиите обръщат внимание, че Пирински зададе въпроса си на англйски, а тя отговори на български, което се тълкува по-скоро като неин жест към по-широката публика. В действителност българският е един от официалните езици и Георгиева каза, че използва възможността да изтъкне, че България има тази възможност, както и да благодари на преводачите в залата.

16:26 Георги Пирински повдига въпроса за това дали Кристалина Георгиева притежава умения да работи за намаляване на различията в стандартите на живот между отделните страни. Тя отговори на български, че новата комисия ще работи по принципа "Повече конкурентоспособност, по-малко неравенство".

16:18 Парламентарната зала на Европарламента очевидно не е пълна с депутати, което се коментира и като добър признак – че номинацията на България вероятно е относително безпроблемна.



16:08 Евроскептичният германски депутат Бернд Кьолмел отправи въпрос под формата на твърдение – че държавите, които са нетни вносители в бюджета на ЕС, получавали по-малко ползи от него в сравнение с по-бедните страни, които години наред взимат повече, отколкото внасят. Кристалина Георгиева отвърна, че е много важно да се обяснява кой какво получава обратно, защото бизнесът в много от по-богатите държави членки се ползва с преференции и субсидии от ЕС, за които не се говори много публично, но му носят значителни предимства.

16:00 Джонатан Арнот от евроскептичната британска Партия на независимостта попита Георгиева дали ще съкрати администрацията на ЕС, която вече надхвърлила числеността числеността на британската армия. С шега тя отвърна, че това я кара да се тревожи за размера на британската армия. След изблика на смях и аплодисменти, Георгиева обясни сериозно, че става дума за промяна на европейски договори – нещо далеч отвъд нейните правомощия.

We need to better show the benefits of the @EU_Budget to our citizens - take Sofia, my hometown -> no EU, no metro #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

15:52 Повече от един час след началото на изслушванията Кристалина Георгиева не изглежда напрегната, реагира оживено и с чувство за хумор. Дори и да е подготвила предварително отговорите на някои очаквани въпроси, това не си личи. "Тя може да е повече технократ, отколкото политик, но знае как да овладее залата", коментира Тоби Фогел от "Юропиън войс".

15:49 Анализатори, следящи изслушването, коментират, че преди 5 години Кристалина Георгиева е обещала да научи по-добре френски, но днес говори само на английски, докато повечето явили се досега пред евродепутатите са говорили или правили изявления на двата най-масово говорени езика в администрацията.

MT @ivanpearson: "Do, learn, improve." @KGeorgievaEU in #EPhearings2014 masterclass. Easily the best candidate interviewed so far.

— EUROPOLITICS (@EUROPOLITICS_sa) October 2, 2014

15:43 Запитана защо точно тя е предложена за този пост, различен от предишната й отговорност за хуманитарна помощ, Кристалина Георгиева отговори: "Жан-Клод Юнкер най-добре би отговорил на този въпрос. Но очевидно това е огромна отговорност. Първата ми реакция, когато научих за номинацията, ми се изправиха косите. Но, сериозно казано, господин Юнкер ме избра по две причини. Първата е, че професионално съм отговаряла в Световната банка за цялата група на тази институция и съм си вършила работата като човек, отговарящ за пари и за хора. Втората е, че аз лично вярвам, че съм доказала, че съм независима, че никой не може да ми нарежда, освен хората на Европейския съюз. А освен това здравата работя и това би помогнало, нали?"

15:39 Кристалина Георгиева бе запитана какво ще направи за повече прозрачност в Еврокомисията. Прозрачността е най-добрият начин да защитим парите си от злоупотреби, отговори тя. Работила съм в места като Индонезия или Татарстан, хората там сами предлагаха механизмите за прозрачност. Трябв ада сме прозрачни, но и тази прозрачност да е уобна за хората – имаме механизми, но те са заровени някъде им структурите ни.

15:26 Френската социалистка Изабел Тома говори за плана за 300 млрд. евро за стимулиране растежа на европейската икономика и попита как Кристалина Георгиева и Еврокомисията ще гарантира, че ЕС няма да единствен да поеме отговорността за това как се изразходват тези средства. Кристалина Георгиева отговори, че е изключително важно да има засилен контрол, но и че не бива да се прекалява с продължителна подготовката на сложен механизъм за това, защото парите са изключително необходими сега.

Но тя и напомни, че въпросните 300 мииларда са в ресора на друг неин колега - финландеца Юрки Катайнен, предложен за зам.-пресдедател по въпросите на азетостта, растежа, инвестициите и коннкурентоспособността.



15:24 Днес в Европа имаме куп пари в банките, които не помагат с абсолютно нищо н абизнеса и за създаването на работни места – нуждаем се от програми за отключване капацитета на нашата икономика, каза кандидатът за зам.-председател на Еврокомисията. По повод приоритетите Кристалина Георгиева каза, че в краткосрочен план има нужда от спешни действия "за овладяване на пожара", които ще помогнат след това за по-дългосрочна стратегия.

15:19 За пръв път след Втората световна война виждаме бедността да се увеличава в някои общности и е много важно да се помага на хората в неравностойно положение. Вторият момент е демографски – ние сме застаряващ континетт и днес много от нашите млади и интелигентни хора търсят работа и живот в чужбина.

Ако Европа работи усилено за подобряване на конкурентоспособността си – особено в авангардните сектори, ако имаме политики за премахване на пречките за растеж, уверявам ви, че тази ситуация няма да продължи вечно, каза Кристалина Георгиева.


Competitiveness has to be front & center of our efforts so as to tackle poverty, social exclusion and generate real growth #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

15:15 На няколко пъти едводепутатите повдигат въпроса за натрупаните забавени плащания, достигнали 23 милиарда евро. Това може да създаде и правни проблеми за ЕС, тъй като по закон съюзът няма право да трупа дългове. Георгиева обеща да разчисти тази "планина от забавени плащания", която се е превърнала в набъбваща снежна топка, и до 3 месеца да се яви пред Европарламента с ясен план как да стане това.

15:05 Българският кандидат каза още, че успешната й работа зависи много от това да има и добра администрация. Затова ще се фокусирам върху подобряване привлекателността на кариерата в евроинституциите, да има повече мобилност и по-справедливо отношение към персонала. Бих искала да имаме 40% жени на ръководни позиции в края на мандата ми, допълни тя.


15:01 Злоупотребите с фондове на ЕС са не само кражба от данъкоплатците, а и удар по целия европейски проект. Затова бих искала да работя за създаване на Европейски прокурор, за да се сложи край на кражбата на публични средства.

Advancement of EU public prosecutors office project- one of the ways to better combat EU funds fraud cases #EPhearings2014

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) October 2, 2014

14:57 В това как се изразходват средствата трябва да преминем от разговори за пари към разговор за резултати, каза още българският еврокомисар. Ще бъдем в по-добра позиция в преговорите за бюджет на ЕС, ако можем да докажем, че изразходваме парите мъдро и постигаме големи резултати."

14:52 Какво постигаме с всяко изразходвано евро за нашите икономики, имаме ли достатъчно добър контрол, сигурни ли сме, че парите, които са ни предоставени, са защитени от измами, осигурени ли са достатъчно добри условия за служителите ни, за да постигат резултати и да са удовлетворени от работата си, изреди няколко проблема Кристалина Георгиева. "Европейският бюджет влияе пряко на европейските икономики, близо 600 000 души имат работа за реализирането му, 4 милиона студенти учат по "Еразъм плюс", допълни тя.

14:50 "Спомням си предишното изслушване сякаш беше вчера", каза Георгиева и обеща да продължи да работи в дух на сътрудничество с Европарламента. "Много добре разбирам колко е важно да използваме ресурсите си, да бъдат подредени те приоритетно, за да имат полза от нашите резултати гражданите, които плащат нашите заплати."



14:43 Първите теми въпроса засягат съдбата на неразплатените средства от сегашния бюджет и как ще се използват собствените ресурси на ЕС за 2015г., трябва ли да се мисли за някаква форма на данък на ЕС, какво ще се направи за бюджетния контрол и финансовата стабилност на Европа...

14:38 Заседанието бе открито официално в с обяснение за процедурата: кратко въведение от 15 минути от Георгиева и 5 минути в края на изслушванията, няколко кръга с въпроси, които общо са 45 на брой; разговорът се превежда на 22 езика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване