10/02/14 23:12
(http://pik.bg)

Куриоз! Наказаха огнеборец заради грешна прогноза за земетресение

Куриоз! Наказаха огнеборец заради грешна прогноза за земетресение

Куриоз в Административния съд във Велико Търново заради дело. Наказаният служител на Оперативния център на пожарната Дилян Марков обжалва 6-месечно порицание, наложено му от бившия шеф на огнеборците комисар Йордан Йорданов. Пожарникарят си позволил на 24 май тази година да говори по местно радио и да дава прогноза за земетръса, който тогава удари Гърция, съобщава „Борба”.

Марков обаче дал на медията грешна прогноза, а освен това казал, че епицентърът щял да е в Румъния. Дисциплинарното му наказание е и въобще за изнасяне на информация, което е забранено.

От ноември 2012 г. във Велико Търново действа система за оповестяване на земетресения с епицентър Вранча. Проектът е общ с Румъния, а разработката е на проф. Николай Милошев. Софтуерът известява за земетресение в Румъния и Северна България между 60 и 120 секунди преди труса. Системата се намира в Оперативния център на Областната пожарна и е пилотен проект за страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване