10/02/14 22:03
(http://pik.bg)

Лоши новини! Данъчните облекчения за хората с ниски доходи са под въпрос

Лоши новини! Данъчните облекчения за хората с ниски доходи са под въпрос

Лоши новини за хиляди хора с ниски доходи. Оказва се, че обещаните им данъчни облекчения може да са под въпрос. Всички работещи на минимална работна заплата трябваше в началото на 2015-та да си върнат платения данък върху доходите. Това обаче ще важи само за малцина от тях, съобщава Нова телевизия.

Къде се крие проблемът? Млада жена например взима месечно 340 лева или годишно общо 4080 лева. Плащала си е редовно данъците и очаква заради ниските си доходи следващата година да си върне около 355 лева. Това обаче може и да не се случи. Защото всеки месец за детето си тя взима 35 лева детски добавки. Заради тези помощи, според закона тя няма да може да използва облекчението.

Не само детските могат да ни попречат да си вземем очакваните пари, а и всички други доходи, за които не плащаме данъци. Такива са енергийните помощи, стипендии за обучение, пенсиите, обезщетение за безработица, дори и командировъчните.

Жана Димитрова мете улиците в Разлог. За труда си получава минимална заплата от 340 лева месечно. Брои дните до началото на следващата годината, защото тогава платените данъци ще й се върнат.

„Това са си пари. Имаме нужда от тях за ток, за вода, просто си има доста разходи", обяснява Жана Димитрова.

Но няма да ги получи, защото взима помощи за отопление. Пари, които по правило получават най-бедните българи. А случаят й не е изключение. 27 на брой са различните видове доходи, които не се облагат. Дори и да сме взели лев необлагаеми пари, резултатът ще е един и същи - данъкът няма да се върне.

Инструкцията на приходната агенция за прилагане на закона обаче е категорична. Оттам отказаха да застанат пред камерите с аргумента, че вината за уточнението не трябва да се търси в тях, а в законодателя. А икономистите се съгласиха.

„Аз понеже съм много хубав политик, съм решил на този и този да дам преференция, а на останалите съм решил да не дам - това е. Това намирам за справедливо - това решавам", обяснява финансистът Емил Харсев.

Когато беше въведена мярката, се предвиждаше тя да засегне близо половин милион души. На цена 150 милиона лева от бюджета. Вероятно е обаче доброто намерение да струва доста по-малко. От ситуацията, според експерти, има изход.

„Още в първите дни на новия парламент трябва да бъдат преразгледани текстовете, за да може на чиновниците от НАП да им кажат: „Хора, това не се взима предвид, защото не е доход, а помощ", добавя Емил Хърсев.

„Трябва да си взимаме чисти пари, например както сме по договор на 330 лева, а не да ти удържат данък на парите, осигуровка и какво взимаш-нищо", обяснява ощетената Жана Димитрова.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване