10/02/14 22:19
(http://pik.bg)

Магистралният пръстен на София под въпрос

Магистралният пръстен на София под въпрос

Проектът за магистралния пръстен на София, който трябваше да е готов още през 2013 г., продължава да буксува, пише „Преса”. На 30 септември Агенция „Пътна инфраструктура“ е обявила трети търг за избор на изпълнител на втората отсечка от Западната дъга на Околовръстното шосе (5,5 км).

Предишните две процедури бяха отменени заради обжалвания на кандидатите. Комисията за защита на конкуренцията потвърди, че в процедурите има нарушения. Сега всички недостатъци са отстранени и има надежда, че търгът може да приключи успешно в началото на 2015 г.

Прогнозната цена на 5,5-километровия участък от р. Какач до връзката със Северната тангента е 92,7 млн. лева, а срокът за изпълнение е съкратен на 10 месеца от момента, в който АПИ успее да подпише договор с изпълнител.

И първият, и вторият етап от Западната дъга трябва да бъдат завършени до края на 2015 г., защото тогава изтича срокът за усвояване на средствата по оперативните програми за стария програмен период. В противен случай строителството им остава за сметка на националния бюджет.

Първата част на Западната дъга (2 км, 50 млн. лв.) се строи от 2012 г. и все още не е завършена, въпреки че срокът беше юли 2014 г.

Неясна е и съдбата на Северната скоростна тангента (16,5 км). Заради безкрайните обжалвания на собственици по трасето страната ни може да загуби 250 млн. лв. от Брюксел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване