10/02/14 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Прозрачните амбиции на Урсула фон дер Лайен

Ройтерс

Кризата в германската отбрана поставя евентуалната наследничка на Меркел в трудна позиция

Урсула фон дер Лайен. Снимка: личен сайт

Урсула фон дер Лайен, чиито амбиции да наследи Ангела Меркел са твърде прозрачни за германския вкус, сега научава по трудния начин защо постът й на министър на отбраната е смятан за най-опасния в правителството - наричат го “кресло за катапултиране”.

Информациите, че военната техника на Германия е в толкова плачевно състояние, че страната се затруднява да изпълни ангажиментите си в НАТО или да спази обещанието си за въоръжаване на иракските кюрди, борещи се с “Ислямска държава”, поставиха министърката на огневата линия.

Фон дер Лайен, наречена от едно списание “министърката на войната” заради желанието й да подплъти с военна сила все по-голямата роля на Германия в геополитическата област, е един от малкото претенденти за мястото на популярната Меркел като лидер на консерваторите.

Но избухналият миналата седмица скандал с оборудването на силите за отбрана поставя Германия в изключително неудобно положение и това може да сложи кръст на подобни амбиции.

В същото време сатириците и авторите на заглавия имат чудесна възможност за изява.

Много германски танкове “не са се разпаднали само благодарение на лака за коса на Фон дер Лайен”, беше казано в едно телевизионно предаване, след като въоръжените сили признаха, че едва 70 от техните 180 многоцелеви бронетранспортьора “Боксер”, 7 от 43 хеликоптера на военноморските сили или 42 от 109 изтребители “Юрофайтър” на военновъздушните сили и 38 от 89 изтребители “Торнадо” са в изправност. Списъкът е още по-голям.

Това постави под съмнение ангажимента за въздушна отбрана на съюзниците от НАТО в балтийския регион в случай на изостряне на украинската криза и съвпадна с поредица от повреди на военни самолети, превозващи оръжия за Ирак и хуманитарна помощ за африкански държави, засегнати от ебола.

“Въпросът се свежда до това, че обещаваш на съюзниците си да направиш определени неща, ако някой от тях бъде нападнат, но в крайна сметка се оказва, че не си в състояние да свършиш това, което си обещал”, каза специалистът по външна политика в берлинския Свободен университет Кристиан Тушхоф. “Така че положението е сериозно и много конфузно”, заяви той.

“Ястребите” се оплакват, че германски самолети не могат дори да излетят, а по-малки съюзници като Белгия и Дания се включват във въздушните удари срещу “Ислямска държава”. “Гълъбите” казват, че Германия явно не е готова за действие и би трябвало да върне войските си у дома от мисии в чужбина.

55-годишната министърка на отбраната, чийто талант да прави кариера не отстъпва на твърдостта й, смело понася критиките и признава, че решаването на проблемите с военната техника на Бундесвера ще отнеме години, а не месеци.

Тя защити репутацията на Бундесвера, като заяви, че армията “показва ежедневно какво може в 17 мисии по света” на места като Афганистан и Мали.

Корпусът на детските градини

Бившият командващ въоръжените сили Харалд Куят каза, че проблемът се дължи на извършваните от години съкращения на разходите и нуждата да се изпълняват повече чуждестранни мисии със същия бюджет. Разходите за отбрана, които представляват 1,29 процента от БВП на Германия, са “срамно” под равнището, посочено от НАТО, което е 2 процента, каза той.

Критиците на Фон дер Лайен сред управляващите и опозицията я обвиняват, че се разсейва с позиране за снимки, грандиозни глобални стратегии и трикове с цел да направи армията по-привлекателна за професионално развитие като отваряне на детски градини във военните поделения.

Ще бъде “благоразумно от нейна страна по-малко да позира за снимки и повече да работи”, каза Торстен Шефер-Гюмбел, заместник-председател на социалдемократите, които в момента са коалиционен партньор на Меркел.

Но старши сътрудникът в изследователския институт Германски фонд “Маршал” Констанце Щелценмюлер каза, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване