10/02/14 23:59
(http://pik.bg)

Синдикат: Проблемите в МВР са ужасно много!

Синдикат: Проблемите в МВР са ужасно много!

Проблемите в МВР са страшно много. Един от тях са пистолетите, с които сме въоръжени – те са армейски, а не полицейски. Това заяви  Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Българските полицаи са въоръжени с 9-милиметрови пистолети „Макаров”, информира "Фокус".

Оставяме настрана факта, че това е едно много остаряло оръжие, което е на поне 50 години. По предназначение това е армейски пистолет, а не полицейски. Има сериозна разлика. До скоро имаше сериозни проблеми с бронежилетките, чийто срок на годност изтичаше”, обясни Попов.

Той обясни, че до края на октомври трябва да се издаде наредба за пожарогасителните и спасителни дейности, които се извършват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението. Съгласно новия закон с тази наредба министърът на отбраната ще трябва да определи и минималния числен състав на пожарникарските екипи.

„Преди два-три месеца имаше протест на полицаи и пожарникари във Варна. Една от причините за него беше, че се промъкна поредната наредба, в която пишеше, че екипите ще бъдат в състав от двама души. Практически това не може да се случи, защото когато се налага влизане в задимена среда от страна на пожарникарите, те трябва да бъдат поне двама. Ако двамата са вътре, отвън не остава никой”, посочи Валентин Попов.

„Европейската практика, която предоставихме още през зимата на Главната дирекция гласи, че във всички европейски държави, както и в САЩ и Канада, абсолютният минимум на тези екипи е от четири човека. При тях хората са от четири нагоре, а при нас се говори за двама - трима. Ето къде са европейските стандарти и къде са нашите, а говорим за европейски препоръки за ранното пенсиониране. Нека сме европейци във всичко, а не на парче. Новият закон за МВР сложи граница за извънредния труд, само че тази граница е 280 часа годишно, но не повече от 70 часа на отчетен период за тримесечие. Покрай командировките на турската граница, протести, избори или други обстоятелства този лимит започва да става недостатъчен и колегите ще надхвърлят позволения от закона извънреден труд. Нашият въпрос е „Какво се случва при това положение?”, добави Попов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване