10/03/14 18:37
(http://pik.bg)

Ирина Бокова: Културата е двигателна сила за страните с богата история

Ирина Бокова: Културата е двигателна сила за страните с богата история

„Културата е двигателна сила за страните, които са богати на история и таланти. В един икономически свят на знанието, тези, които са избрали да инвестират в него, всъщност са направили избора на бъдещето", обяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на Третото издание на Световния форум на ЮНЕСКО за култура и културни индустрии (ФОРУС) във Флоренция (Италия).

Форумът, който ще продължи до събота, е посветен на възможностите на културата за оформянето на устойчиво бъдеще, чрез стимулирането на заетостта, доходите и иновацията и етап в разработването на програма на Обединените нации за дългосрочно развитие след 2015 г.

Във форума участва и кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с повече от 300 представители от публичния сектор и културни дейци.

Събитието се провежда в една от най-значимите исторически сгради в главния град на Тоскана - Стария дворец (Палацо Векио) от ЮНЕСКО съвместно с италианското правителство, региона на Тоскана и кмета на Флоренция.

„Смятам, че страните трябва да инвестират в културата със същата решителност, с която влагат инвестиции в енергийните ресурси и новите технологии. В контекста на икономическата криза, трябва да преоткрием двигателя на сближението и културата ще предложи отговорите", отбеляза Бокова.

Културата е сила за икономическо и социално развитие, се казва в прес-съобщение на ЮНЕСКО. През последните 10 години световната търговия на стоки и услуги се е удвоила и днес надвишава 620 милиарда долара. Но културните стоки и услуги не са стоки като всички останали: те са ресурс на заетост и доходи, иновации и растеж, но също включват и социална справедливост.

Във форума участват и министърът на културното наследство и дейности на Италия Дарио Франческини, председателят на регион Тоскана Енрико Роси, кметът на Флоренция Дарио Нардела, както и висши представители от Афганистан, Босна и Херцеговина, Гърция, Индонезия, Мали, Мароко, Мианмар и Сърбия. Те обменят своите виждания относно тяхната работа върху „Флоренската декларация", която ще предлага по-ефикасно интегриране на културата в програмата за развитие след 2015 г., която ще бъде обсъдена следващата година на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

В кулоарите на Форума на кръгла маса ще бъдат представени няколко от последните проекти за опазване на културното наследство от ЮНЕСКО в Афганистан, Мианмар, Йордания и Мали, финансирани с италианско сътрудничество. Фотографска изложба илюстрира 50-годишното сътрудничество между ЮНЕСКО и Италия в опазването на афганистанското културно наследство, информира "Дарик".

Двете предишни издания на Световния форум на ЮНЕСКО за култура и културните индустрии се състояха в Монца (Италия) през 2009 г и 2011 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване