10/05/14 07:55
(http://www.klassa.bg/)

Русия догони САЩ по ядрен потенциал

 За първи път от началото на XXI век Русия догони САЩ по ядрен потенциал, информира в. „Ведомости”, позовавайки се на данни на американския Държавен департамент. Москва успя да постигне паритет с Вашингтон както и по брой носители на ядрено оръжие в състава на Стратегическите ядрени сили, така и

 

по количество бойни глави

 

за разгърнати носители, сочи информацията.   

 

Данните за числеността на въоръжението били предоставени от Русия на САЩ в рамките на руско-американския Договор за стратегическите настъпателни въоръжения. Съглашението предвижда обмен на информация относно подводниците с балистични ракети, стратегическите бомбардировачи и междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, както и ракетите и бойните заряди за разгърнати носители.

 

По думите на ръководителя на проекта „Руско ядрено въоръжение” Павел Подвиг на Москва се удало да постигне паритета благодарение на атомните подводни лодки, снабдени с ракети „Булава” с няколко бойни заряда. Освен това в замяна на междуконтиненталните балистични ракети „Топол-М” с една бойна глава дойдоха „Ярс” с три бойни глави, пише изданието.  Павел Подвиг подчерта, че ядреният паритет между двете страни ще се запази и след 2018 г., когато в сила ще влязат поредните ограничения по Договора за стратегическите настъпателни оръжия.

 

Последният вариант на споменатия договор беше подписан през 2011 г. и според него Русия и САЩ трябва да съкратят общото си количество на ядрените заряди до 1550 единици, от които на бойно дежурство трябва да се намират не повече от 800. Освен това количеството на разгърнатите стратегически носители – междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети на подводните лодки и тежките стратегически бомбардировачи, трябва

 

да се намали до 700 единици

 

Освен Русия и САЩ с ядрен потенциал разполага и Китай, който обаче значително отстъпва по този показател пред Москва и Вашингтон със своите 500 ядрени бойни глави. Далеч по-назад в тази надпревара са Великобритания, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване