10/06/14 07:14
(http://pik.bg)

Безработен мъж с куршум в главата живее в бедност и съжалява, че е жив

Безработен мъж с куршум в главата живее в бедност и съжалява, че е жив

Прострелян мъж от Велико Търново близо година вече живее с куршум в главата и чака правосъдие за нещастието, което го връхлетяло в края на миналата година. 
Тридесет и девет годишният Тихомир Иванов е без работа, няма инвалидна пенсия и поради липса на каквито и да било доходи бил принуден да спре напълно да приема предписаните му лекарства1 пише "Труд".

Оцелял по чудо

Неврохирурзите от старата столица д-р Николай Мойнов и д-р Петър Тодоров сториха истинско чудо миналата Коледа, като спасиха от смърт Тихомир Иванов и още един прострелян в главата мъж.

Вторият ранен също се съвзема след тежката травма.

"Сравнително бързото възстановяване на двамата пациенти с огнестрелни рани се дължи на успешно скъпо лечение и незабавни животоспасяващи операции, които им бяха направени", коментират медици. Според тях оцеляването на Тихомир Иванов и Александър Кънев, който е на 40 години е без прецедент в медицинската практика в болярския град.

При сложните хирургични интервенции медиците обаче не успяха да извадят заседналия в мозъка на Тихомир Иванов куршум.

"Така ще живее. Не само той, а много хора по света живеят с парчета олово в мозъка. Ако металното тяло обаче започне да създава болезнени и опасни за живота проблеми, тогава ще се направи нов опит за изваждането му. В момента Тихомир Иванов е сравнително добре - успява да се движи и да говори. Александър Кънев също е добре. Но, разбира се, и двамата са инвалиди и трябва да приемат нужните за състоянието им поддържащи лекарство", коментират медиците, които са запознати отблизо със случая.

Нелепото кръвопролитие

Двамата търновци се озоваха принудително на операционната маса след криминален екшън, който се разигра в един фатален петък на 13 декември 2013 г. на улица "Охрид" във Велико Търново.

Малко по-рано възникнал шумен скандал в дискотека между група клиенти на заведението. Разпрата продължила около 15 минути и прераснала в сбиване на улицата. Никой не си спомня за какво точно е била. В гнева си Александър Кънев измъкнал боен пистолет и стрелял в главата на Тихомир Иванов. След секунди той разбрал, че е извършил престъпление и поискал да умре.

Насочил дулото към собствената си глава и натиснал спусъка. Куршумът е минал през едното слепоочие на Александър и е излязъл през другото, обясняват медиците. 
Кънев е бивш военнослужещ. Негови познати го описали по-късно пред следствието като "добър гражданин и дисциплиниран офицер, който обаче като си пийне здраво, не знае какво прави". Оръжието му било законно.

Простреляните мъже лежаха в различни болнични стаи, докато бяха между живота и смъртта.

Дълго време лекарите, криминалистите и близките им избягваха да споменават пред тях за кървавата саморазправа, за да ги щадят от отрицателни емоции и стрес. Те самите нямали спомен от инцидента. Когато единият дошъл в съзнание, попитал какво става, родителите му казали, че е пострадал във внезапна катастрофа.

Без спомени

"В момента си спомням само едно - че в злополучната нощ бяхме на заведение с приятели. Аз пих една ракия и си тръгнахме малко след полунощ. След това всичко ми е в мъгла. Не зная защо сме се скарали, защо сме се сбили с другата компания. Ядосан съм най-вече защото мъжете, с които аз бях на една маса, са ме зарязали като куче на улицата, когато съм паднал прострелян", реди Тихомир Иванов пред наш репортер. 
Преди да го връхлети нещастието, търновецът изкарвал прехраната си със строителство и в кръчмарския бизнес. Сега не може да си намери работа и няма никакви пари.

"Имам две деца на 14 и 17 години и банков заем от 20 000 лева. Преживявам благодарение на пенсията на майка ми, която е 180 лева. В пълна безизходица съм, съжалявам, че оживях, по-добре да бях умрял", гневи се Иванов.

Той обяснява, че бил в болница до края на февруари тази година. За цялото това време разследващите по случая го разпитвали два пъти.

"Като им казах под клетва, че нямам никакъв спомен, те ме зарязаха. Подложиха ме единствено на психиатрична експертиза, за да установят дали мога да се явя пред съда. Явих се на ТЕЛК и ми определиха 59% инвалидност. До момента обаче не съм получил нито стотинка пенсия - оплаква се Тихомир Иванов и добавя: - Целият ми подреден живот се преобърна за секунди надолу с главата."

Той е решен да води частно дело срещу стрелеца, който го е превърнал в инвалид, но се притеснява, че няма как да плаща хонорари на адвокати.

От престъплението до наказанието

Разследването за среднощния екшън все още не е приключило, показа проверка на "Труд".

Срещу Александър Кънев не е повдигнато обвинение. Той не бе открит за коментар от нашия репортер.

"Чакат се резултатите от разпоредена ДНК експертиза в Националния институт по криминалистика и криминология на МВР", обясни пред "Труд" окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване