10/06/14 08:05
(http://pik.bg)

Задържаха наша цистерна за мляко с контрабандна нафта

Задържаха наша цистерна за мляко с контрабандна нафта

Българска цистерна за превоз на мляко и други хранителни течности бе задържана завчера недалеч от Неапол, пълна догоре с нискокачествена нафта за горене. Горивото било предназначено за склад на петролни продукти, намиращ се край град Казерта. Ако се вярва на транспортните документи, нафтата била внесена в Италия от българска фирма, която обаче действала за сметка на регистрирана в Кипър компания, съобщава „Монитор”.

Според неаполитански вестници униформени от пътната полиция били спрели цистерната за рутинна проверка край град Касино. Вниманието им било привлечено от някои странни действия на българския шофьор на големия камион, който спирал често и сякаш очаквал някой да го посрещне. Когато му поискали документите, униформените усетили остър мирис на некачествен дизел, идващ от цистерната, която официално превозвала течни субстанции за хранителната промишленост. След бърза проверка полицаите установили, че на практика тирът возел нафта за горене, а при последвалия разпит на шофьора той веднага признал къде я кара. Представителите на реда научили още, че това е третият му курс за последния месец, през който нашенецът бил вкарал нелегално в Италия общо над 50 хил. литра гориво.

Какъв е смисълът на далаверата обясни на местните медии подполковник Антонело Чефало, който е шеф на неаполитанското полицейско ядро за контрол на приходите в бюджета. Караната от България през портовете Бари и Бриндизи контрабандна нафта стигала до склада за петролни продукти, чиито собственици я продавали на техни клиенти, без да плащат никакви акцизи, такси и данъци. Така те реализирали между 40 и 50 цента чиста печалба на литър гориво, тъй като то не само че било купувано у нас на ниски цени, но напускало страната и без платено ДДС.

Висшият полицай каза също, че контрабандният внос на горива от България и други страни е последният високо печеливш бизнес на мафията. Като нейните хора не само намирали доставчиците, но осигурявали и фалшификаторите на нужните за транспорта документи. Според сметките на полицията в Италия през последната година били внесени нелегално 1,5 милиона тона различни горива, от които организираната престъпност била припечелила към милиард евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване