10/06/14 14:30
(http://pik.bg)

Когато се разпространява само сред хората, ебола намалява смъртоносната си вирулентност

Когато се разпространява само сред хората, ебола намалява смъртоносната си вирулентност

Когато се разпространява само сред хората, вирусът ебола намалява смъртоносната си вирулентност, каза в интервю за БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В отговор на въпрос проф. Тодор Кантарджиев посочи, че е почти сигурно, че след случая на ебола в САЩ там няма да плъзне епидемия. Според него подобни епидемии се самоограничават, защото вирусът е необичаен причинител на заболяване у хората. Проф. Кантарджиев обясни, че характерно за повечето заболявания, които нормално са сред животните, но се появяват и сред хората, е че микроорганизмите, които ги причиняват са много по-опасни и смъртоносни, отколкото сред животните.

Обикновено вирусът се развива така че да се запази или да създаде себеподобни, но в човешкия организъм това не може да го направи, защото е толкова смъртоносен, че не може да се разпространява, обясни експертът. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира разпространението на грипния вирус и предпазните мерки, като отбеляза, че най-уязвими към заразяване са хронично болните и възрастните хора.

По думите му грипният вирус може "да прелита" най-малко метър и половина, а върху повърхност "живее" два часа. Единичните случаи на грип започват в края на октомври, а пикът е през януари, уточни специалистът. Близо 10-15 на сто от случаите на грип се усложняват с бактериална инфекция, отбеляза той. Миналата година беше доказано, че от 100 човека, които са били в контакт с грипния вирус и той се е размножавал в тях, само 27 процента заболяват.

Останалите правят имунен отговор срещу грипа, но нямат клиничните прояви на болестта и я прекарват "на крак", защото имат достатъчно напрегнат имунитет, уточни проф. Кантарджиев. Той каза, че е препоръчително да се консумира повече риба, заради съдържанието на витамин Д, който е отговорен за синтеза на антителата и поддържане на имунитета, както и антиоксиданти - червени зеленчуци и плодове, цитруси, заради съдържанието на витамин С.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване