10/06/14 00:28
(http://pik.bg)

Първан Симеонов: Големите партии не искат да се явяват на нови предсрочни избори

Първан Симеонов: Големите партии не искат да се явяват на нови предсрочни избори

Големите партии не искат да се явяват на нови предсрочни избори, твърди политологът от „Галъп Интернешънъл” Първан Симеонов, съобщава "Фокус".

„В този момент партиите трябва да намерят формула за стабилност. Това се очаква от тях, въпреки партийните им различия. Смятам, че големите политически сили ще проявят един колективен инстинкт за самосъхранение, защото те самите много ясно разчитат този сигнал. Резултатът от вота е „шамар“ от страна на избирателите, който не бе очакван от много колеги“, коментира Симеонов. Той допълни, че основните политически сили са водени от най-малко 3 мотива и ще намерят подходящата формула за управление.

„Първо, на страната й предстоят тежки реформи. Второ, всеки иска в такава ситуация да сподели отговорността и трето – обществото ни е крайно изтощено от избори“, каза още политологът. Според него, водени от тези три мотива, партиите ще намерят някаква обща форма на управление, но друг е въпросът, как политиците ще направят така, че тази формула да изглежда малко по-приемлива.

„Самата идея за големи, експертни коалиции до толкова много се е омърсила, че политиците ще трябва наистина да измислят нещо креативно този път”, категоричен бе Симеонов. Той обобщи, че посланието, което обществото е дало на тези избори, е протестно и наказателно спрямо целия политически елит.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване