10/06/14 11:41
(http://pik.bg)

Статистика: Цигарите и кафето са най-евтини у нас

Статистика: Цигарите и кафето са най-евтини у нас

Чаша кафе и кутия с цигари са най-евтини в България от всички страни в ЕС, но захарта и билетите за кино са по-скъпи, отколкото в някои други европейски държави. Това показва сравнение на потребителските цени, направено от Евростат, пише "24 часа".

Цигарите у нас струват средно 2,45 евро. Най-скъпи са във Великобритания - над 9 евро. Разликата между най-ниската и най-високата цена в рамките на ЕС е 3,9 пъти. В 8 държави тютюневите изделия струват под 3 евро за кутия.

При чашата кафе в 6 страни цената е под 1 евро. По-данните на Евростат в България тя е средно 60 евроцента. Най-скъпото кафе пият в Швейцария, там струва 3,25 евро. В 5 страни от ЕС цената на чаша от ароматната напитка е под 2 евро.

Евростат дава данни и за бялата захар през 2013 г. Килограмът струва най-малко в Полша - 86 цента, а най-много в Ирландия - 1,35 евро. В България цената е около 1,07 евро за кг. Захарта е по-евтина, отколкото у нас в 9 европейски страни. Сред тях са Испания, Белгия, Германия и дори Швейцария.

Европейската статистическа служба публикува и сравнение на цените на билетите за кино през миналата година. Според него те са най-евтини в Хърватия - под 3,50 евро, а най-скъпи във Финландия - 11,26 евро. Билетите у нас са средно малко под 4 евро. Със сравнително ниски цени - под 6 евро, са 9 страни от ЕС - източноевропейските и Малта. Разликата между най-скъпите и най-евтините билети за кино в Европа е 3,3 пъти.

Статистиците на Евростат обясняват, че разликите в цените се дължат и на различната ставка за ДДС в Европа, валутните курсове, националното данъчно и митническо законодателство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване