10/07/14 20:45
(http://pik.bg)

Дядо, загубил момчето си в "Миджур": Разглобяваха непознати мини, нормата беше по 1400 на смяна

Дядо, загубил момчето си в "Миджур": Разглобяваха непознати мини, нормата беше по 1400 на смяна

“Моят внук Христо, който изгоря в цeха, сподели дни преди аварията, че новите мини, които докарали, били непознати за момчетата”, разказа вчера сутринта дядо Борис Каменов от монтанския кв. “Мала Кутловица”, пише "24 часа".

Разтоварили 800 000 противопехотни мини и никой не бил запознат с устройството им. Пратката била огромна, а от ръководството им давали зор да се обработят по-бързо. С другите били свикнали и всичко ставало машинално, а за тези се изисквало специален инструктаж и време за овладяване на операциите.

Той твърди, че нормите били непосилни - по 1400 мини трябвало да развалят за 8 часа.
28-годишният Христо Каменов, който работел от 3 месеца, се затруднявал и оплаквал от напрежeнието. Двамата с чичо си Цветан Борисов, на 39 г., загинали за 240 лв. заплата.

“Казвах им: Махнете се от тая работа, всеки ден животът ви виси на косъм. Те не ме послушаха и ето докъде сe стигна”, плаче дядото. Преди 6 месеца починал от болест у дома и братът на Христо.

Чичото Цветан и племенникът Христо работели в една смяна, заедно отивали и се връщали с автобуса. Принудени били заради безпаричието, обяснява и вдовицата на Цветан - Ели. Условията в барутната фабрика били тежки, не им давали специално работно електростатично облекло, казват от почерненото семейство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване