10/07/14 22:31
(http://www.klassa.bg/)

Могерини: Агресивност и такт в отношенията с Русия

 ЕС трябва да се отнася към Русия с твърдост и с такт едновременно, заяви избраната за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. „Нямам голям опит в работата с мечки. Въпреки това ще кажа, че се нуждаем от смес от агресивност и дипломация... Балансът зависи от реакцията на мечката", каза Могерини по време на изслушванията в Европарламента. 

Някои източноевропейски държави от ЕС критикуваха остро номинирането на Могерини през август, като изтъкнаха, че опитът й на италиански външен министър и левоцентристки политик я показват като твърде мека по отношение на Москва, във връзка с ролята й в украинската криза.

Заемайки поста на ръководител на дипломацията на Европейския съюз,, Могерини възнамерява да подложи на дълбока преоценка отношенията с Русия за следващите пет години. „Русия, както казвах и преди, може да не е наш партньор в момента, но е стратегически важна страна в света. Трябва да преразгледаме нашите отношения с Русия в близките пет години", добави тя.

Италианският външен министър каза също, че в ако бъде утвърдена на поста, ще реши въпроса с руския „черен списък" за европейски граждани.

„Зная и споделям думите на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, че е абсолютно неприемлив не само фактът, че съществува такъв списък, но и че той не е публикуван и не е бил обоснован. Ако бъда утвърдена на тази длъжност, ще работя с руските власти, за да гарантирам, че такова нещо няма да се случва", каза Могерини, коментирайки случая на евродепутата Ребека Хармс, на която бе отказан достъп в Русия. Могерини добави, че е готова да оспори съответните решения на руските власти.

Бъдещата ръководителка на европейската дипломация обвърза перспективата за „Южен поток" със ситуацията в Украйна.

„Предвид ситуацията в Украйна и състоянието на отношенията с Русия, в момента няма политически условия за проекта „Южен поток", каза тя и добави, че дори и без това, „всички инфраструктурни проекти трябва да имат пълна и солидна юридическа база".

Могерини отхвърли подозренията, че таи симпатии към проекта „Южен поток", като заяви, че по време на последното й изказване в ЕП нейните думи са били неправилно интерпретирани, тъй като тя е говорила за Южния газов коридор, т.е. за газа от Азербайджан.

Бъдещият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на ЕС призна, че в отношенията с Азербайджан стои проблемът за нарушаването на правата на човека в тази страна.

„Трябва да работим с нашия източен партньор - Русия. В близка перспектива да се стараем да постигнем пълно изпълнение на Минското споразумение, на всички негови точки, да подкрепим усилията на украинския президент Петро Порошенко по установяване на мир в източните части на неговата страна", каза Могерини в коментар на украинската криза.

„Смятам, че ЕС трябва да положи всички усилия, за да не бъде допуснато създаването на сухопътен коридор между Крим и останалата част на Русия", каза тя в отговор на въпроси на евродепутати за санкциите на ЕС в случай на опит на Русия да създаде такъв коридор.

„Смятам, че ЕС трябва да е единен и да действа на основата на солидарността. Той не трябва да допуска това (създаването на сухопътен коридор), а не да мисли как да реагира", подчерта Могерини.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване