10/10/14 12:25
(http://pik.bg)

Десетки родители се събраха пред МОН с призив да се реагира незабавно при сигнали за насилие над деца

Десетки родители се събраха пред МОН с призив да се реагира незабавно при сигнали за насилие над деца

Десетки родители се събраха пред Министерство на образованието с призив институциите да реагират незабавно при сигнали за насилие над деца, предаде БНР. Поводът за протеста е случаят с 13-годишната Ана-Мария от Четвърто помощно училище, при който има съмнение за сексуално насилие. Родителите се организираха в социалните мрежи.
Майки и бащи на деца с проблеми и на деца без увреждания носят плакати пред Министерство на образованието „Докога институциите ще прикриват насилието над деца“, „Детските очи не лъжат“, „Вярвам на дете аутист“. 

Според родителите, дошли пред образователното министерство, и според майката на ученичката от Четвърто помощно училище, институциите не реагират своевременно при подадения сигнал за насилие. Майката на момичето беше категорична, че и до момента не работи екип от психиатър и психолог, а те не са запознати какъв е редът за получаване на такава помощ при подобни случаи. Семейството само се е свързало с психиатър и той започва работа с Ана-Мария от началото на следващата седмица, съобщи още майката. Протестиращите родители са днес тук заради сигналите за насилие над деца, оставени без отговор от институциите. Родителите искат да има контрол над случващото се в училищата дори и от неправителствения сектор.

Министърът на образованието Румяна Коларова коментира: „Всеки има право да протестира. Няма проблем да дадат и подкрепа, защото съм напълно убедена, че семейството не е в лесна ситуация, а вчера ние гарантирахме, че детето ще бъде върнато обратно в общообразователното училище, където е било до момента, и мисля, че това е доброто решение за него”. 
В ранния следобед ще станат ясни предварителните данни от проверката на Министерство на образованието и на Държавната агенция за закрила на детето по случая са Четвърто помощно училище.

Източник: inews.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване