10/10/14 14:39
(http://pik.bg)

Златни накити на военни откриха археолози от В. Търново

Златни накити на военни откриха археолози от В. Търново

Златни накити, принадлежали на знатни аристократи и военни, откри великотърновският археолог Хитко Вачев, съобщи „Фокус”. Находката е направена в местността „Френкхисар”, която се намира източно от Царевец във Велико Търново.

Там има непроучвана досега средновековна църква с прилежащ към нея манастирски комплекс. Археологическото откритие съдържа златен пръстен с инкрустиран и обработен до съвършенство аметист, масивни златни обеци и златно копче от дреха. Според археолога накитът е принадлежал на военен, заемащ висш пост в българската армия.

„Такива обеци са носили висши български аристократи. Това е прабългарска традиция, която се запазва и в епохата на Християнска България. Тогава такива обеци са носели най-висшите военни”, обясни проф. Вачев. При проучванията на манастирския комплекс при храма „Петър и Павел” отново е открит мъжки индивид, който е носил такава обеца от 13 в. Археологът уточни, че такива златни обеци са намирани многократно досега.

Освен златните накити на археологическия обект са открити и парчета от стенопис върху тухла, намерена в един от гробовете. Тя ще бъде разчетена от проф. Казимир Попконстантинов, преподавател във ВТУ. Другите накити вероятно са принадлежали на знатна дама.

„Те доказват идеята, че манастирът, който е строен през втората четвърт на XIII век, е един от Богородичните манастири около Търново. Затова вече мога да го наричам „Успение на Св. Богородица”", каза още археологът. До момента са разкрити общо осем гроба от периода 13 - 14 век. Проучванията са започнати с 20 хил. лв, осигурени от Министерството на културата. Допълнителни 30 хил лв. бяха отпуснати от служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при посещението му във Велико Търново на 22 септември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване